- Kan ikke utelukke en ny overvåkingsskandale

Det er ikke lenge siden EOS-utvalget oppdaget ulovlig registrering, minner Venstre-leder Trine Skei Grande om.

- MÅ STYRKE KONTROLLEN: Trine Skei Grande (V) mener en ny overvåkingsskandale ikke kan utelukkes, men understreker at hun vil avvente EOS-utvalgets konklusjon. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
- MÅ STYRKE KONTROLLEN: Trine Skei Grande (V) mener en ny overvåkingsskandale ikke kan utelukkes, men understreker at hun vil avvente EOS-utvalgets konklusjon. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag bringer NRK og Dagbladet nyheten om at en rekke kilder hevder at Etterretningstjenesten sitter på et hemmelig arkiv med sensitive opplysninger om opp til 400 samfunnstopper.

Sjef for E-tjenesten generalløytnant Kjell Grandhagen bekrefter at han er kjent med påstandene, og at egen undersøkelser er satt i gang. Så langt tyder ingenting på at E-tjenesten har tatt seg til rette på kant av lovverket, ifølge Grandhagen.

Forsikringen trygger imildertid ikke Venstre-leder Trine Skei Grande.

- Skal ikke finne sted Grande mener at en ny overvåkingsskandale ikke kan utelukkes, men understreker at hun vil avvente EOS-utvalgets konklusjon.

- Det er imidlertid ikke lenge siden EOS-utvalget oppdaget ulovlig registrering, noe som viser behov for å styrke EOS-utvalgets mandat og ressurser, sier Venstre-lederen, og fortsetter:

- Ulovlig overvåking skal ikke finne sted. Det er helt grunnleggende i et liberalt demokrati at de hemmelige tjenestene følger de lovpålagte reglene, understreker hun.

EOS-utvalget må styrkes - EOS-utvalget spiller en viktig rolle for å sikre god demokratisk kontroll med de hemmelige tjenestene. Når nå PST og Etterretningstjenesten skal samarbeide tettere framover, blir det desto viktigere at EOS-utvalget får muligheter til å gjennomføre de inspeksjonene og undersøkelsene som skal til for å kontrollere de hemmelige tjenestene.

Grande viser til at det tidligere i år ble det kjent at at PST lagret informasjon ulovlig om 120 personer, og at Etterretningsbataljonen hadde overvåket journalister.

 

- Det er nå helt avgjørende at vi styrker EOS-utvalget med nok kompetanse og ressurser i og med at et tettere samarbeid mellom de hemmelige tjenestene i Politiet og Forsvaret vil kreve mye mer kontroll fra EOS-utvalgets side, sier Grande