Kan ikke varsle skred for alle

Ingen kan gi skredvarsler som dekker alle aktiviteter i fjellet. Men Norsk Folkehjelp mener at to ras i Troms som begge ble utløst av mennesker, er en indikasjon på at skredfaren i Nord-Norge må tas på alvor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To mennesker omkom og tre ble skadd da de mandag morgen ble tatt av ras ved Skaidevarri nær Lyngseidet i Troms. Søndag utløste en skiløper et ras ved Andersdal utenfor Tromsø.

- Dette viser at vi var inne på noe da vi i helga ba turgåere om å ta sine forholdsregler mot skred når de ferdes i fjellet, sier fagleder for skred i Norsk Folkehjelp, Ronny Kristoffersen til NTB.

Spadeprøve

Etter dødsraset i nabokommunen Lyngen gjennomførte mannskaper fra Norsk Folkehjelp flere undersøkelser av rasfaren i det populære turområdet ved Tromsdalstinden.

Med spade graver Kristoffersen seg ned i snølagene i en bratt helling. Vel 50-60 centimeter nede i snøen finner han et glidelag som vekker en viss bekymring.

- Snøen er i seg selv stabil. Men med dette glidelaget er det en viss fare for at det kan utløses ras ved ytre påvirkninger, sier skredeksperten.

Stabilt i høyden

Ved 540 meters høyde synes snøen mer stabil enn 80 meter lenger nede. Ut fra de to prøvene ved Tromsdalstinden kan Kristoffersen si noe om skredfaren i dette området, men ikke uttale seg generelt.

- Å gi en generell karakteristikk for større områder er umulig. Til det er de lokale variasjonene for store. Her kan vi slå fast at det er en viss risiko for skred ved ytre påvirkninger, sier Kristoffersen.

Den eneste måten fjellklatrere eller snowboard-kjørere kan skaffe seg oversikt over rasfare der de skal gjennomføre sine aktiviteter, er ved å gjennomførte spadeprøven selv.

- Vårt inntrykk er at de som er seriøse og kan sitt fag, gjør dette. Det er verre med ungdommer som lar seg begeistre av fantastiske filmer om snowboard og fjellklatring og som vil prøve de samme aktivitetene selv, sier skredeksperten i Norsk Folkehjelp.

(NTB)