Kan ikke varsle skred for alle

Ingen kan gi skredvarsler som dekker alle aktiviteter i fjellet. Men Norsk Folkehjelp mener at to ras i Troms som begge ble utløst av mennesker, er en indikasjon på at skredfaren i Nord-Norge må tas på alvor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

To mennesker omkom og tre ble skadd da de mandag morgen ble tatt av ras ved Skaidevarri nær Lyngseidet i Troms. Søndag utløste en skiløper et ras ved Andersdal utenfor Tromsø.

- Dette viser at vi var inne på noe da vi i helga ba turgåere om å ta sine forholdsregler mot skred når de ferdes i fjellet, sier fagleder for skred i Norsk Folkehjelp, Ronny Kristoffersen til NTB.

Spadeprøve

Etter dødsraset i nabokommunen Lyngen gjennomførte mannskaper fra Norsk Folkehjelp flere undersøkelser av rasfaren i det populære turområdet ved Tromsdalstinden.

Med spade graver Kristoffersen seg ned i snølagene i en bratt helling. Vel 50-60 centimeter nede i snøen finner han et glidelag som vekker en viss bekymring.

- Snøen er i seg selv stabil. Men med dette glidelaget er det en viss fare for at det kan utløses ras ved ytre påvirkninger, sier skredeksperten.

Stabilt i høyden

Ved 540 meters høyde synes snøen mer stabil enn 80 meter lenger nede. Ut fra de to prøvene ved Tromsdalstinden kan Kristoffersen si noe om skredfaren i dette området, men ikke uttale seg generelt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer