- Kan ikke vente med å komme hjem til Mandal

Tolken Faiz Muradi (22) er optimistisk med tanke på utfallet av asylsaken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MAGLIE, ITALIA (Dagbladet): - Da jeg landet i Roma på tirsdag, hadde jeg mistet alt håp. Men etter all støtten jeg har fått, har jeg fått håpet tilbake, sier Faiz Muradi (22) til Dagbladet.

Den afghanske tolken, som ble kastet ut fra Norge tirsdag og sendt til Italia fordi asylsøknaden hans er avslått av norske myndigheter, sitter ved kjøkkenbordet på det katolske senteret der han har midlertidig opphold. Imens kjemper han for ikke å bli sendt videre til Hellas og Afghanistan.

I hjemlandet frykter han å bli drept eller torturert av Taliban fordi han har kjempet med den norske ISAF-styrken.

Hjemme i Norge drøfter Justisdepartementet hvorvidt Faiz skal få være i Norge mens spørsmålet om asylsaken hans skal gjenopptas, blir behandlet.

- Snarlig avgjørelse Først avviste regjeringen en slik saksgang, med henvisning til Dublin-avtalen. Statsminister Erna Solberg mente søknaden skal behandles i Italia, der han hadde opphold i to år. Onsdag snudde Solberg og varslet en ny behandling av spørsmålet. Kilder i regjeringsapparatet opplyser til Dagbladet at en avgjørelse vil foreligge tidlig i neste uke, kanskje allerede rett over helga.

- Hva tror du vil skje de nærmeste dagene?

- Enten sender norske myndigheter ned en saksbehandler fra Utlendingsdirektoratet (UDI) for å gjennomføre et intervju, eller så henter de meg til Norge og lar meg bli mens søknaden behandles, sier Faiz.

MIDLERTIDIG HJEM: Siden torsdag har Faiz bodd på det katolske hjemmet Agimi utenfor byen Maglie. På senteret er det strenge rutiner, med blant annet faste inne- og utetider. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
MIDLERTIDIG HJEM: Siden torsdag har Faiz bodd på det katolske hjemmet Agimi utenfor byen Maglie. På senteret er det strenge rutiner, med blant annet faste inne- og utetider. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Han legger til:

- Jeg kan ikke vente med å komme hjem igjen.

22-åringen sier sørlandsbyen Mandal, hvor han har bodd de siste månedene, nå er blitt hans andre hjem.

- Hva hvis svaret er negativt?

- Jeg blir veldig overrasket dersom jeg ikke får et positivt svar - spesielt nå, som norske myndigheter vet mye mer om meg gjennom all omtalen og støtten. Skulle det likevel skje, tror jeg for eksempel Forsvaret vil komme på banen.

Slapp inn hundrevis Det ble i helga kjent at Australia har latt flere hundre afghanske tolker og deres familier få opphold i landet, ut fra oppfatningen at afghanerne er i fare etter å ha samarbeidet med de australske ISAF-styrkene. I Norge har så langt 21 fått opphold med samme begrunnelse, men ikke Faiz, som ifølge norske myndigheter har sterkere tilknytning til Italia.

- Det er veldig bra gjort av Australia. De viser at de vet tolkene er i fare. Jeg synes Norge tolker reglene svært strengt. Hvis de ville, kunne de lett ha innvilget min asylsøknad, sier Faiz. 

Faiz' fremste norske støttespiller, Mandals-mannen Morten Ekeland, har varslet at han ankommer Sør-Italia i kveld, for å følge Faiz de nærmeste dagene.