Russlands invasjon av Ukraina:

- Kan ikke vinne

«Det finnes intet militært grunnlag som støtter håpet om at Ukraina vil vinne krigen», skriver pensjonert amerikansk offiser. Tidligere norsk forsvarstopp er uenig.

DYSTER: Hva slags vinnersjanser har Ukraina egentlig i krigen mot Russland? Nesten ingen, mener pensjonert amerikansk offiser. Tidligere norsk forsvarstopp er uenig. Her Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Foto: AFP / NTB
DYSTER: Hva slags vinnersjanser har Ukraina egentlig i krigen mot Russland? Nesten ingen, mener pensjonert amerikansk offiser. Tidligere norsk forsvarstopp er uenig. Her Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Foto: AFP / NTB Vis mer
Publisert

Russlands brutale krigføring i Donbas «beviser at Ukraina ikke kan vinne» krigen mot Vladimir Putins nådeløse invasjonsmakt.

Det skriver den pensjonerte amerikanske oberstløytnanten Daniel Davis i det nettbaserte forsvars- og sikkerhetstidsskriftet 19fortyfive.

Davis, nå analytiker i tenketanken Defense Priorities, tegnet i midten av juni et svært dystert bilde av situasjonen på slagmarken i Ukraina, og skrev at det var ingen militære spor Ukraina kunne følge for å beseire Russland.

Siden den gang har russiske styrker, på nådeløst vis, underlagt seg hele Luhansk fylke, et av to fylker som utgjør Donbas-regionen. Det gjør Davis enda tydeligere i sin analyse.

«Hvis Kyiv og Vesten fortsetter å unngå virkeligheten på slagmarken lenge nok, kan Ukraina lide et slående nederlag».

I KYIV: Norge øker støtten til Ukraina med ti milliarder kroner over to år. Pengene skal gå til humanitær bistand, gjennoppbygging av landet, våpen og driftstøtte til myndighetene. VIdeo: Marie Røssland / Dagbladet. Vis mer

«Metodisk og nådeløs»

Selv om framgangen har vært dyrekjøpt og treg, har Russland siden april fått stadig større kontroll over Donbas-regionen, som også består av Donetsk fylke.

Russland har på den tida underlagt seg byene Izium, Rubizjne, Kreminna, Poposna, Zolotoe, Sievjerodonetsk og, siden søndag, Lysytsjansk.

Det vil - trolig - bare fortsette, mener Davis, som tjenestegjorde 21 år i den amerikanske hæren.

«Det er på tide å konfrontere en stadig mer uunngåelig virkelighet: Med all sannsynlighet vil Ukrainas væpnede styrker fortsette å lide tap etter tap og overgi mer territorium til russerne».

Davis beskriver Russlands landfangst som «metodisk og nådeløs». Metodisk i måten de spiser opp bit for bit, nådeløs i måten de gjør det på: Med et ubønnhørlig bombardement.

Det tok ikke lang tid fra Lysytsjansk, den siste ukrainsk-kontrollerte byen i Luhansk falt, til byen Slovjansk i Donetsk bokstavelig talt var i siktene til russiske styrker.

Nå er byen under nær sagt kontinuerlige bombeangrep, ifølge lokale myndigheter.

BESØK: Her besøker Jonas Gahr Støre Ukraina. Vis mer

Uenig: - For snevert

Den tidligere norske forsvarstoppen Arne Bård Dalhaug, pensjonert generalløytnant, er uenig i konklusjonen Davis trekker.

Den pensjonerte generalløytnanten, som mellom 2005 og 2008 var sjef for Forsvarsstaben, mener det blir for snevert å bare ta i betraktning hvor mange kvadratkilometer Russland har okkupert og hvor mange flere våpen de russiske styrkene har.

- I samme periode som Russland har hatt framgang i Donbas, har ukrainske styrker hatt betydelig framgang i områdene rundt Kherson og Kharkiv. Tar man det med i regnestykket, nyanseres bildet av hva Russland har oppnådd ganske kraftig, sier Dalhaug.

Han var også uenig i analysen Davis framførte i juni.

- Jeg mener at situasjonen prinsipielt ikke har endret seg, og holder fast ved at ukrainske styrker har gjennomført operasjonen på en måte som har gått mye bedre enn det jeg hadde trodd, sier Dalhaug, som mellom 2016 og 2019 var sivil observatør for Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) i Ukraina.

NYTT: Her har ukrainske styrker tatt i bruk et amerikansk rakettartillerisystem på hjul. Det kunngjorde generalstaben til de væpnede styrker i Ukraina på sosiale medier mandag 4. juli. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Video: Vis mer

- Kjøper seg tid

Å tape territorium er ingen vinneroppskrift i seg selv, vedgår Dalhaug. Det er likevel måten Ukrainas væpnede styrker har klart å forsvare områder over lengre tid med forholdsvis få ressurser, som imponerer den pensjonerte generalløytnanten.

- I mine øyne er dette den riktige militære strategien, gitt Ukrainas situasjon. De har klart å holde de russiske styrkene i et avgrenset område, uten selv å bli omringet, sier Dalhaug.

Ved å gjøre dette har Ukraina oppnådd to viktige mål, ifølge den pensjonerte generalløytnanten:

De har «flatet ut fronten», og på den måten unngått å bli omringet, slik ukrainske styrker ble i Mariupol.

- De har også kjøpt seg tid, og den har de brukt, og fortsetter å bruke, på å få inn flere vestlige våpen, trene på vestlige våpen og bygge opp styrker andre steder, sier Dalhaug.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer