- Kan indikere en alvorligere situasjon enn tidligere

Den norskeide oljetankeren skal være truffet av en torpedo. Slik kan markedet reagere på angrepet.

ANGREP: Tankskipet Front Altair begynte torsdag å brenne i Omanbukta. Foto: AP Photo/ISNA
ANGREP: Tankskipet Front Altair begynte torsdag å brenne i Omanbukta. Foto: AP Photo/ISNAVis mer

Brannen på oljetankeren «Front Altair» i Omanbukta, har fått oljeprisen til å hoppe torsdag morgen. Senioranalytiker i Arctic Securities, Ole-Rikard Hammer, sier til Dagbladet at oljeprisen reagerte kontant på angrepet torsdag.

I løpet av en time steg prisen omkring 1,5 dollar.

- Bakgrunnen er frykt for en eskalering av en allerede spent situasjon, sier Hammer.

- Alvorligere situasjon

Det er bare et par uker siden det var angrep mot andre tankskip i Persiabukta. Dette, sammen med den underliggende spente situasjonen mellom USA og Iran, gjør ifølge Hammer sitt til at oljeprisen potensielt påvirkes kraftig av alt som indikerer en økning i spenningene.

Torsdag morgen kom det også informasjon om at den norskeide oljetankeren skal være truffet av en torpedo.

UTA AV KURS: Data fra MarineTraffic viser hvordan tankskipet Front Altair kom ut av kurs i Omanbukta. Vis mer

Skipet hadde lastet olje i havnebyen Fujairah i Emiratene og satte deretter kursen til sjøs. Seinere kom melding om at det sto i brann, ifølge kilder som Bloomberg siterer.

Hammer sier ryktene om et torpedoangrep kan tyde på en uønsket utvikling.

- Dersom ryktene om torpedo stemmer, så er det vår vurdering at det kan indikere en alvorligere situasjon enn tidligere, sier han.

Knutepunkt

Nærmere en femtedel av verdens oljeproduksjon shippes daglig ut av området hvor det norskeide skipet nå skal være angrepet. Alt som skjer i dette området, påvirker derfor markedet raskt, understreker Hammer.

Senioranalytikeren synes det er vanskelig å vurdere risikoen ved å ferdes i området ved Oman, men legger til at det ikke er noen pågående krigssituasjon i området.

Han utelukker derimot ikke at de nye opplysningene kan skape frykt i markedet. Hvordan det vil påvirke Frontline, hvor John Fredriksen er hovedaksjonær, er imidlertid vanskelig å spå.

- Foreløpig er faktum i saken ikke kjent, så det blir spekulasjoner om hvordan det eventuelt vil påvirke selskapet. Men frykt for forsyningssituasjonen i Gulfen fører normalt til at man forsøker å flytte så mye olje ut derfra som mulig. Dermed kan dette øke etterspørselen etter tankskip på kort tid dersom frykten vedvarer, sier Hammer.