KAN INNEHOLDE STOFFER:  Medisinsk fagdirektør ved Statens legemiddelverk, Steinar Madsen, sier at hestekjøttet kan inneholde en rekke stoffer som igjen kan utløse en allergisk reaksjon hos noen mennesker. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet og Ina Fassbender / REUTERS / NTB Scanpix
KAN INNEHOLDE STOFFER: Medisinsk fagdirektør ved Statens legemiddelverk, Steinar Madsen, sier at hestekjøttet kan inneholde en rekke stoffer som igjen kan utløse en allergisk reaksjon hos noen mennesker. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet og Ina Fassbender / REUTERS / NTB ScanpixVis mer

- Kan inneholde steroider, antibiotika og betennelsesdempende midler

Statens legemiddelverk advarer mot hestekjøtt i lasagne, som kan gi allergisk reaksjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er nå slått alarm i hele Europa etter at ulovlig hestekjøtt har blitt funnet i frossenlasagne som bare skulle inneholde storfe. Dette kjøttet er også sendt til Norge.

Ifølge Mattilsynet er det «stor sannsynlighet» for at dette hestekjøttet kommer fra ulovlig hesteproduksjon. Ingen vet hva slags behandling hestene har fått, hvordan kjøttet er produsert, oppbevart eller transportert.

Farlige for menneske EU-kommisjonen vedtok i dag at deres 27 medlemsland vil bli bedt om å utføre DNA-testing av oksekjøttproduksjon for å avklare om det kan dreie seg om hestekjøttproduksjon.

De foreslår også at de 27 medlemslandene undersøker om kjøttet inneholder en veterinærmedisin kalt phenylbutazone, som kan være farlig for mennesker i virksomheter som behandler rått hestekjøtt.

- Dette er et middel som kan gi alvorlige bivirkninger ved inntak hos mennesker, forklarer medisinsk fagdirektør ved Statens legemiddelverk, Steinar Madsen til Dagbladet.

- Phenylbutazonx er et medikament av gruppen NSAIDs, en gruppe betennelsesdempende, smertestillende legemidler. Ibux er for eksempel i den samme gruppen. Phenylbutazonx er et sterktvirkende middel og ble brukt på mennesker tidligere. Middelet brukes overhodet ikke nå fordi det ga en alvorlig bivirkning, det kan skade benmargen slik at man får et for lavt antall hvite blodlegemer. Det kan også føre til at kroppen slutter å produsere blodlegemer helt.
 
Fare for steroider og antibiotika Middelet er ikke godkjent til veterinærbruk på hester i Norge, og Madsen antar at det er lite brukt.
 
- Men middelet har blitt brukt som et slags doping for hester i konkurranser, for å dempe smerten slik at hestene løper bedre. Flere hester har blitt diskvalifisert ved bruk av dette stoffet, sier Madsen, og fortsetter:
 
- Hestekjøttet kan også inneholde steroider og andre betennelsesdempende midler. Vi vet ikke hvorfor hestene er slaktet, de kan også ha vært syke og fått antibiotika.

Det mest alvorlige som kan skje er at personer som spiser denne lasagnen med hestekjøtt får en allergisk reaksjon, ifølge Madsen.
 
- For å få skader av phenylbutazonx skal det nok større doser til over lengre tid enn det man kan ha fått i seg gjennom denne ferdigretten. Men allergiske reaksjoner kan man få med helt mikroskopiske mengder. Det er klart at det er fare for det.
 
Madsen betegner hele skandalen som «kynisk».
 
- Det er ikke annet å si enn at det er kynisk å selge kjøtt som kan inneholde farlige stoffer som ikke er godkjent av veterinærmyndighetene. 

Fredag forrige uke kom meldingen om at Findus Sverige trakk lasagne fra butikkene etter funn av hestekjøtt som kan inneholde skadelige medisiner.

Det skjedde etter at det britiske mattilsynet FSA i forrige uke slo alarm etter at det ble oppdaget mellom 60 og 100 prosent hestekjøtt i 18 forskjellige lasagnepakker.

Trakk lasagnen Findus Norges lasagne og First Price lasagne er nå trukket fra norske mathyller. Deres franske leverandør av frossenlasagne, Comigel, hevder at deres produkter produsert før august i fjor, er trygge og uten innehold av hest.

Ifølge administrerende direktør i Findus Norge, Atle Farmen, har de ikke solgt Findus-lasagne produsert etter 1. august i norske butikker.
 
- Vi har ikke fått noen leveranser etter 1. august. Produktet har 18 måneders holdbarhet fordi det er fryst og har ikke hatt stor utgang fra butikk.
 
Findus Norge har trukket 11 000 enheter med lasagne fra norske butikkhyller, og vil ikke DNA-teste sine produkter, siden disse er ikke berørt av tidsperioden for jukset ifølge Farmen.

- Vårt fokus har vært på å trekke produktene tilbake for å imøtekomme forbrukernes eventuelle uro.
 
- Mattilsynet sier de ikke er sikre på at lasagnen produsert før 1. august ikke inneholder hestekjøtt, til tross for at leverandøren Comigel sier dette. Kan du garantere at lasagnen ikke kan ha inneholdt hestekjøtt?

- Det er ingen fakta som tilsier at Findus Norge sine lasagneprodukter har inneholdt noe annet enn det som er deklarert.

Egen First Price lasagne NorgesGruppen er produsent av sin egen First Price Lasagne, som de trakk fra butikkene i forrige uke. NorgesGruppen består blant annet av kjeder som SPAR, Joker, Kiwi, Meny og Ultra.

- Vi har primært vår egen First Price lasagne som vi tar 100 prosent ansvar for, og trakk fra butikkene med en gang vi ble klar over denne saken, sier kommunikasjonssjef i NorgesGruppen, Kine Søyland.

Kan få pengene igjen - Det er snakk om et ganske lite produkt, vi trakk bare 7000 til 8000 forbrukerpakninger fra butikkene. Likevel er det alvorlig, vi ønsker at forbrukerne skal være trygge på våre varer.

NorgesGruppen har nå sendt produktene til analyse.

- Det vil ikke komme ny lasagne ut i våre butikker før vi er 100 prosent sikre og sporet råstoffet i produktet.

Dersom en kunde har First Price Lasagne i fryseren, har Søyland denne meldingen:

- Hvis forbrukere har First price lasagne i fryseren er de hjertelig velkommen til å levere produktene tilbake og få pengene igjen, det er det ingen tvil om.

TRUKKET VARENE:  Kommunikasjonssjef i NorgesGruppen, Kine Søyland, forteller at forbrukerne er hjertelig velkomne til å levere lasagnen tilbake og få pengene tilbake. Foto: Norgesgruppen
TRUKKET VARENE: Kommunikasjonssjef i NorgesGruppen, Kine Søyland, forteller at forbrukerne er hjertelig velkomne til å levere lasagnen tilbake og få pengene tilbake. Foto: Norgesgruppen Vis mer