Donald Trump

Kan kapre Bidens innsettelse

Samme dag som Joe Biden skal avlegge eden som USAs 46. president, vurderer president Donald Trump angivelig å kunngjøre at han stiller i neste presidentvalg.

FOLKEMØTE: President Donald Trump kaster ut munnbind til folkemengden på et av hans folkemøter. Her i Johnstown, Pennsylvania, i oktober. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst / NTB
FOLKEMØTE: President Donald Trump kaster ut munnbind til folkemengden på et av hans folkemøter. Her i Johnstown, Pennsylvania, i oktober. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag fikk president Donald Trump spørsmål fra presse om han vil erkjenne valgnederlaget dersom valgmannskollegiet stemmer for å gjøre Biden til USAs neste president.

- Det kommer til å bli en veldig vanskelig ting å gjøre å erkjenne nederlaget. Dersom de stemmer slik, gjør de en feil, sa Trump, som også lovte å forlate Det hvite hus.

Noe presidenten ikke ville svare på, var om han vil delta på Joe Bidens innsettelsesseremoni i januar.

SINT: USAs president deltok på en telefonkonferanse med medlemmer av det amerikanske forsvaret under Thanksgiving-feiringen. Der ble det amper stemning. Foto: AP. Vis mer

- Jeg vet ikke hva som kommer til å skje. Jeg vet én ting: Joe Biden fikk ikke 80 millioner stemmer, sa Trump uten noen form for dokumentasjon.

Barack Obama var til stede på Trumps innsettelsesseremoni i 2017. Etter et bittert tap i 2016-valget, møtte til og med Hillary Clinton opp, som tidligere utenriksminister og tidligere førstedame. Det er bare tre av USAs tidligere avtroppende presidenter som har nektet å delta på deres etterfølgers innsettelsesseremoni, ifølge CNN:

John Adams i 1801, John Quincy Adams i 1829 og Andrew Johnson in 1869.

OBAMA PÅ PLASS: Avtroppende president Barack Obama og påtroppende president Donald Trump hilser. Foto: Reuters / Carlos Barria / NTB
OBAMA PÅ PLASS: Avtroppende president Barack Obama og påtroppende president Donald Trump hilser. Foto: Reuters / Carlos Barria / NTB Vis mer
RIVALEN: Donald Trumps motkandidat i 2016-valget, Hillary Clinton, avbildet på Trumps innsettelsesseremoni. Foto: REUTERS/Saul Loeb/ NTB
RIVALEN: Donald Trumps motkandidat i 2016-valget, Hillary Clinton, avbildet på Trumps innsettelsesseremoni. Foto: REUTERS/Saul Loeb/ NTB Vis mer

2024-valget

Snart har fire uker gått siden valgdagen, men Trump holder fast ved at han er den rettmessige vinneren av valget, og påstår at valget har blitt rigget og utsatt for juks.

Det har ikke blitt lagt fram bevis for omfattende valgfusk, og Trumps juridisk krig - i form av søksmål mot vippestater - har foreløpig ikke utrettet stort.

Et stort spørsmål som ikke har blitt besvart, er om Trump vil stille til valg igjen i 2024. Flere amerikanske medier meldte i forrige uke at han planlegger et comeback, men foreløpig har han ikke bekreftet dette selv.

Nå melder The Daily Beast at den avtroppende presidenten tilsynelatende prøver å stjele rampelyset fra Joe Biden. Han diskuterer angivelig forskjellige måter å forstyrre Bidens tid i førersetet på, og det hevdes at han planlegger å kunngjøre at han stiller i 2024-valget.

UKLAR MELDING: President Trump kom med en uttalelse på en pressekonferanse fredag, som kan tolkes om at han erkjenner valgnederlaget. Video: AP Vis mer

Bidens innsettelse

Ifølge tre kilder kjent med samtalene skal presidenten ikke bare ha snakket med rådgivere og andre fortrolige om å stille til valg igjen, men også snakket om spesifikke ideer rundt en kampanjelansering.

Et hett tema skal være når en kunngjøring burde gjøres, slik at han kan beholde det republikanske partiet i ryggen de neste fire åra.

To kilder hevder at presidenten de siste to ukene har vurdert å gå så langt som å gjøre et 2024-relatert arrangement under Joe Bidens innsettelses-uke, muligens samtidig som Biden skal avlegge eden som USAs neste president.

Ifølge The Daily Beast skal Trump også ha skrytt av at han fremdeles vil være i rampelyset, delvis fordi han mener mediene synes Biden er «kjedelig».

VALGVINNER: Joe Biden vil bli USAs 46. president og vil innta Det hvite hus i januar. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque / NTB
VALGVINNER: Joe Biden vil bli USAs 46. president og vil innta Det hvite hus i januar. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque / NTB Vis mer
2017: Donald Trump ankommer sin egen innsettelsesseremoni i januar 2017. Foto: REUTERS/Brian Snyder
2017: Donald Trump ankommer sin egen innsettelsesseremoni i januar 2017. Foto: REUTERS/Brian Snyder Vis mer

- Med deg 100 prosent

For bare noen dager siden rapporterte Bloomberg også at Trump planlegger å stille i 2024-valget om han ikke klarer å snu Bidens valgseier.

Ti dager etter valgdagen skal Trump ha levert nyheten til sikkerhetsrådgiver Robert O'Brien, utenriksminister Mike Pompeo og visepresident Mike Pence i presidentens kontor i Det hvite hus.

- Hvis du gjør det - og jeg tror jeg snakker for alle i rommet - er vi med deg 100 prosent, skal O'Brien angivelig ha sagt, ifølge to kilder kjent med samtalen.

Pompeo og Pence, som begge anses å være mulige kandidater for det republikanske partiet til 2024-valget, smilte, men sa ingenting, skriver The Daily Beast.

DET HVITE HUS: President Donald Trump, visepresident Mike Pence, utenriksminister Mike Pompeo og nasjonal sikkerhetsrådgiver Robert O'Brien avbildet Trump møtte Iraks statsminister i Det hvite hus i sommer. Foto: Anna Moneymaker-Pool/Getty Images/AFP
DET HVITE HUS: President Donald Trump, visepresident Mike Pence, utenriksminister Mike Pompeo og nasjonal sikkerhetsrådgiver Robert O'Brien avbildet Trump møtte Iraks statsminister i Det hvite hus i sommer. Foto: Anna Moneymaker-Pool/Getty Images/AFP Vis mer

Kunngjøring i år?

Allerede 12. november kunne også The Washington Post melde at Trump snakket om å stille i 2024-valget.

- Jeg kommer til å stille i 2024. Jeg kommer bare til å stille til valg igjen, skal Trump ha sagt.

EN TIRADE: Trumps pressesekretær Kayleigh McEnany fikk mange spørsmål om hvordan det gikk overgangen til ny president, tilslutt fikk hun nok. Video: AP Vis mer

I forrige uke kunne avisa komme med flere detaljer. Trump har fortalt fortrolige støttespillere at han kan finne på å kunngjøre en 2024-kampanje allerede før slutten av året. Han skal også ha undersøkt måter å tjene penger på når tiden i Det hvite hus er over, som å ta betalt for å holde taler eller selge billetter til folkemøter. Ei bok om tiden som president er også i tankene.

Uansett om han vil stiller eller ikke, vil Trump trolig prøve å dominere republikansk politikk i åra som kommer, skriver avisa.

- I motsetning til Bush og Reagan, i motsetning til noen av våre tidligere presidenter, vil han være til stede kontinuerlig, mener Michael Steele, tidligere leder for Republikanernes nasjonale komité og seniorrådgiver ved anti-Trump-kampanjen Lincoln-prosjektet, til The Washington Post.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer