Kan Karls monsterkanin mette 23 millioner nordkoreanere?

Karl ga Kim Jong Il «special price» da han bestilte avlskaniner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det hele begynte med at den østtyske pensjonisten Karl Szmolinsky (67) i februar i fjor vant en pris for å ha avlet frem Tysklands største kanin, en vennlig krabat på 10,5 kilo ved navn Robert.

Bildene av den velfødde monsterkaninen gikk verden rundt og nådde også det kommunistiske Nord-Korea. Et land hvor 23 millioner innbyggere lider av matmangel og feilernæring, ifølge FNs matvareprogram.

Nordkoreanske myndigheter må ha tenkt at Karl var rette mann for jobben med å mette de 23 millioner munnene. Plutselig en dag tok den nordkoreanske ambassaden kontakt med Karl, som bor i Eberswalde ikke langt fra hovedstaden Berlin, for å spørre om han ikke kunne tenke seg å selge kaniner til en fremtidig oppdrettsfarm i Nord-Korea, skriver Der Spiegels engelske nettutgave.

Ga spesialpris

Så glad ble Karl for å kunne hjelpe Nord-Koreas sultne, at han ga nordkoreanerne en spesialpris: 80 euro per kanin i stedet for standardprisene på mellom 200 og 250 euro.

- De vil bli brukt til å mette befolkningen, sier 67-åringen til Spiegel Online.

Han har allerede sendt avgårde 12 kaniner av typen «German Gray Giant». Hver av kaninene kan produsere sju kilo kjøtt, dersom de fôres riktig. Akkurat det vil Karl egenhendig se til at går for seg på riktig vis.

I april reiser han til Nord-Korea for å gi råd til nordkoreanerne om hvordan de skal sette opp en avlsfarm. Men allerede har han sørget for å gi dem noen førstehåndstips.

VELFØDDE KRABATER: 67-årige Karl Szmolinsky vant i fjor pris for å ha avlet frem Tyskland største kanin. Det ga også nordkoreanske myndigheter en god idé til hvordan de kunne mette sine 23 millioner sultne innbyggere. Foto: EPA/Scanpix
VELFØDDE KRABATER: 67-årige Karl Szmolinsky vant i fjor pris for å ha avlet frem Tyskland største kanin. Det ga også nordkoreanske myndigheter en god idé til hvordan de kunne mette sine 23 millioner sultne innbyggere. Foto: EPA/Scanpix Vis mer

- En delegasjon var her, og jeg har allerede gitt dem en bok med tips.

Stor interesse

Karl vet hva han snakker om. Han har drevet med kaninoppdrett i snart et halvt århundre, eller 47 år for å være helt nøyaktig.

De 12 kaninene som er sendt til Nord-Korea kan produsere 60 babyer i året. Det igjen kan være nok til å mette nærmere 500 mennesker.

- En kanin gir nok mat til åtte mennesker. Det finnes en rekke matoppskrifter, alt fra kaninlår til kaninrullade, sier Karl til Spiegel Online.

Selv er han blitt noe av en kjendis etter at hans forretningsforbindelser med Nord-Korea ble kjent. Og nå ser det ut til at 67-åringen fra Eberswalde begynner å få nok av medieoppmerksomheten.

- Jeg blir utsatt for bakholdsangrep fra kamerafolk, sier Karl, og legger til at han også venter besøk av japanske tv-team.

Nå kommer også kineserne. Ikke for å filme, men for å kjøpe. Men Karl Szmolinsky sier han ikke vet om han er interessert i å øke avlsproduksjonen for å tilfredstille det økende behovet fra Asia.

- Jeg øker ikke produksjonen og jeg tar ikke flere bestillinger etter dette, sier den østtyske pensjonisten til Spiegel Online.

SKAL OVERVÅKE FÔRINGEN: Dersom monsterkaninene fôres riktig kan de produsere sju kilo kjøtt og mange babyer i året. Dietten er korn, gulrøtter og mye annet grøntfôr.