Kan kastes ut om to uker

De to mennene som slapp tiltale i norgeshistoriens største heroinsak kan sendes ut om to uker. UDI vil avslå asylsøknadene deres uansett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går ble det kjent at en kosovo-albaner (31) og en marokkaner (27) slipper tiltale i den alvorlige narkosaken, fordi påtalemakten frykter for vitnenes liv. Høyesterett påla politiet å oppgi sine kilder til forsvarerne i saken, men politiet ville heller trekke tiltalen enn å avsløre vitnenes identitet. I dag ble det klart at den antatte hovedmannen fra Kosovo og 27-åringen trolig vil søke asyl i landet. Det kan de glemme, mener kommunalminister Erna Solberg.

- Dersom personen søker om asyl er sjansene svært små for at de skal få det, sier Solberg til P4.

Om to uker

UDI-direktør Trygve Nordby kan foreløpig ikke kommentere de to sakene spesielt. Men han lukker døra for at de to skal få opphold i Norge. Det er generellt veldig vanskelig for personer fra Marokko eller kosovo-albanere å få innvilget asyl, mener han.

- Vi vurderer ikke at personer fra disse områdene har et beskyttelsesbehov. Det er heller ingenting i veien for å tvangsutsende personer tilbake til disse områdene, sier Nordby til Dagbladet.no

Selv om han ikke vil bekrefte at de to heroinmistenkte utlendingene har søkt om asyl i Norge, bekrefter han at utlendingsdirektoratet jobber på spreng med saken.

- Det kommer en avklaring i dag eller i morgen, sier Nordby.

Etter avslaget har asylsøkerne to uker på seg til å bringe nye momenter inn i saken. Etter to uker kan de begge bli sendt ut av landet. UDI ser ingen fare forbundet med å sende dem tilbake til Kosovo og Marokko.