Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kan Kerik koste Giuliani presidentjobben?

Tiltalt for korrupsjon, skattesnusk og bedrageri.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Bernard Kerik, tidligere politimester i New York og Rudi Giulianis mangeårige venn og medarbeider, ble i dag pågrepet, siktet for blant annet korrupsjon og skattesvindel, ifølge nyhetsbyrået AP.

Ifølge en strategiplan som kom på avveie tidligere i år, fryktet Guiliani nettopp at hans nære vennskap med Kerik skal bli brukt mot ham i valgkampen.

Foreløpige meningsmålingene viser at Guiliani ligger an til å bli republikanernes kandidat i det kommende presidentvalget.

Gode venner

I 2000 utnevnte Giuliani Kerik til politisjef i New York.

De to har også samarbeidet om flere ulike forretningsprosjekter.

52-åringen var blant annet nestleder i Giulianis konsulentselskap.

I 2004 anbefalte han Kerik til sjefsstillingen i det amerikanske sikkerhetsdepartementet.

NÆRT SAMARBEID: Giuliani utnevnte Kerik til politimester i New York i 2000. Keriks innsats under terrorhandlingene 11. september var nær på å skaffe ham en ministerpost. Arkivfoto: AP PHOTO/SCANPIX
NÆRT SAMARBEID: Giuliani utnevnte Kerik til politimester i New York i 2000. Keriks innsats under terrorhandlingene 11. september var nær på å skaffe ham en ministerpost. Arkivfoto: AP PHOTO/SCANPIX Vis mer

Den tidligere politimesteren fikk George W. Bushs velsignelse og ble nominert til stillingen.

Like etter valgte han likevel å trekke seg, da det kom fram at hans barnepike var ulovlig innvandrer og ble betalt svart.

Svikter folks tillit

Myndigheten har siden fortsatt etterforskningen av 52-åringen.

Tiltalelisten som ble offentliggjort i dag inneholder 14 punkter, blant disse skatteunndragelse, korrupsjon og utnyttelse av sin posisjon for å skaffe seg ulike goder.

- Det er en trist dag da vi må ta ut tiltale mot en tidligere politimann, spesielt en som har innehatt så viktige posisjoner som Bernard Kerik, sa aktor Michael J. Garcia under forkynnelsen av tiltalen, ifølge The New York Times.

- Men vi vil ikke nøle med å forfølge noen statsansatte tjenestemenn som bryter sin ed og svikter folkets tillit, slik Kerik angivelig skal ha gjort.

Tidligere saker

Kan Kerik koste Giuliani presidentjobben?

Siktelsen bygger videre på en korrupsjonsrettssak fra i fjor.

Kerik erklærte seg skyldig i å ha tatt imot byggetjenester for 872 500 kroner, da han pusset opp sin Bronx-leilighet.

Byggefirma som utførte arbeidet, håpet at han skulle hjelpe dem til større, offisielle kontrakter.

Myndighetene mistenker at den tidligere politimesteren har tatt imot gaver og tjenester til en verdi at mange hundretusen kroner.

Blir han funnet skyldig på samtlige punkter, risikerer han fengsel i opptil 142 år og nærmere 25 millioner kroner i bot.

Dårlig publisitet

Til tross for både private og forretningsmessige forbindelser, har Giuliani ikke ønsket å støtte sin tidligere kollega.

Tvert imot, har han den siste tiden hyppig uttalt at han angrer på at han foreslo Kerik som leder for sikkerhetsdepartementet.

Det er likevel ingen tvil om at hver gang hans tidligere venn dukker opp i media, blir også Giulianis navn nevnt. Ingen god ting idet oppkjøringen til valgkampen når sin mest intensive fase.

Senator John McCain, en av Giulianis republikaner-rivaler om presidentposten, kalte inn til en hastepressekonferanse i dag tidlig.

Han bruker dagens avsløringer til å så tvil om den tidligere borgemesternes dømmekraft.

Giuliani har foreløpig avstått fra å kommentere dagens utvikling i saken.

SKATTEUNNDRAGELSE: Aktor Michael J. Garcia leste opp de 14 tiltalepunktene under et rettmøte i formiddag lokal tid. Bernard Kerik har tidligere erklært seg skyldig i blant annet å ta imot bestikkelser, i form av byggetjenester, fra et selskap med tette mafiaforbindelser.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling