Krigen i Ukraina

- Kan kidnappe vestlig minister

Russisk politiker med rystende forslag på statlig russisk TV.

RYSTENDE FORSLAG: Oleg Morozov, stedfortreder for statsdumaen i Russland, har foreslått at Russland skal kidnappe en vestlig forsvarsminister. Foto: Sipausa / Tass / NTB
RYSTENDE FORSLAG: Oleg Morozov, stedfortreder for statsdumaen i Russland, har foreslått at Russland skal kidnappe en vestlig forsvarsminister. Foto: Sipausa / Tass / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En kjent russisk politiker har foreslått at Russland skal kidnappe en vestlig forsvarsminister og bringe vedkommende til Russland for avhør, melder flere medier, deriblant Reuters og Sky News.

I et intervju på talkshowet «60 Minutes», som sendes to ganger daglig på statlig TV i Russland, avslørte Oleg Morozov, stedfortreder for statsdumaen i Russland, det han omtalte som sin egen «fantastiske plan».

- Du vet, kanskje det er et fantastisk plan jeg har brygget på... som innebærer at i nær framtid, på et tidspunkt, vil en «krigsminister» fra et NATO-land ta toget til Kyiv for å prate med Zelenskyj. Men han kommer aldri fram. Og han våkner et sted i Moskva, sier han.

Morozov er mangeårig medlem av Dumaen til det største partiet, United Russia, og har tidligere jobbet direkte under president Vladimir Putin.

Verten for «60 Minutes», Olga Skabejeva, som er en trofast tilhenger av president Vladimir Putin, ønsket å forsikre seg om at hun tolket Morozov riktig:

- Du mener å kidnappe ham? spurte hun.

TROFAST TILHENGER: Olga Skabejeva er en trofast tilhenger av Russlands president Vladimir Putin. Foto: Presidential Press and Information Office
TROFAST TILHENGER: Olga Skabejeva er en trofast tilhenger av Russlands president Vladimir Putin. Foto: Presidential Press and Information Office Vis mer

Morozov svarte bekreftende:

- Ja. Da ville vi fått greie på hvem som ga hvilken ordre for hva, hvem som er ansvarlig for hva, sa Morozov, og la til:

- Det er ikke et så vanvittig scenario. Det er nye regler i denne verden nå. Bare la alle «krigsministrene» som strømmer til Kiev tenke litt på hvordan det ville vært å våkne opp i Moskva, sa han.

Flere vestlige ministre har de siste ukene besøkt Ukraina og hovedstaden Kyiv får å vise solidaritet med den ukrainske befolkningen. Også utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) og stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap) besøkte Ukraina i mai.

Russisk TV-propaganda

Gjester og programledere på statlig russisk TV har ved flere anledninger kommet med svært kraftig påstander om den russiske invasjonen av Ukraina.

I april sa journalist Margarita Simonjan på talkshowet «60 minutter» at dersom det ender med atomkrig, er det russerne som kommer til himmelen.

I en annet klipp fra samme talkshow, ramset Olga Skabejeva opp hvor mange sekunder det tar for en russisk rakett å treffe europeiske storbyer som Berlin, Paris og London.

- 202 sekunder til London, eksemplifiserte Skabejeva mens hun pekte på et kart.

Den russiske programlederen Olga Skabajeva, mener at tiden har kommet for å endre betegnelsen på det russerne kaller en «spesialoperasjon». Video: AP / Reuters / Twitter. Reporter: Magnus Paus / Dagbladet TV & Siri Åbø Wiersen / Dagbladet Vis mer

Nøye regissert

Professor i sikkerhetsstudier ved Universitetet i Tromsø, Gunhild Hoogensen Gjørv, har tidligere uttalt til Dagbladet at alt som ytres på russisk TV må antas å være nøye regissert.

- De vet at dette spres til det internasjonale samfunnet, og ønsker å vise omverden hvor langt de er villig til å gå for å redde Russland fra vesten, sa hun til Dagbladet og la til:

- Det kan være en måte å få vesten til å trappe ned på og slutte å støtte Ukraina, fordi de vet at vesten er forsiktige og ikke vil ikke risikere atomkrig.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer