Kan kjøpe seg fri fra klimakutt

EU skal kutte utslipp med 20 prosent innen 2020.

 HARD KAMP Frankrikes president Nicholas Sarkozy har kjempet hardt for deler av EUs klimapakke. Foto: EPA/ SCANPIX
HARD KAMP Frankrikes president Nicholas Sarkozy har kjempet hardt for deler av EUs klimapakke. Foto: EPA/ SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): EU-lederne er enige om tiltak som skal redusere medlemmenes CO2-utslipp med 20 prosent innen 2020.


Det bekrefter Frankrikes president Nicolas Sarkozy fredag ettermiddag. Planen beskriver hvordan de 27 EU-landene skal greie å redusere utslippene av klimagassen CO2 med 20 prosent i løpet av elleve år, med 30 prosent dersom en internasjonal klimaavtale kommer på plass.


- Det er viktig at EU har kommet til enighet og viser internasjonalt lederskap. Det er synd at klimapakken ikke er enda mer ambisiøs, sier Bellonas EU-ekspert Eivind Hoff til Dagbladet.no.


EUs klimapakke består av fire deler:


Fornybardirektivet, som sier at 20 prosent av EUs energi skal være fornybar innen 2020. Dette oppnådde EU-rådet og EU-parlamentet enighet om tirsdag.

• CO2-håndtering og lagring

• Beslutningen om byrdefordeling

• Kvotehandelsdirektivet, som har vært det mest kontroversielle punktet.


- Vi er glade for at det vi fokuserte på, finansieringssystem for CO2-håndtering, er på plass. 300 millioner klimakvoter er lovet bort til de som får på plass fullskala CO2-håndteringsanlegg. Da vil CO2-lagringsdirektivet også komme på plass, sier Eivind Hoff. 


Dette kan gi ti CO2-håndteringsanlegg i Europa.


- Det som også er bra er at de har kommet fram til et kvotehandelsdirektiv som setter et tak for CO2-utslipp, og at man har vedtatt en regel for hvor mye det taket skal reduseres for hvert år. De fleste av dem vil bli auksjonert bort, slik at bedriftene må kjøpe kvotene sine. Pengene går til finansdeprtementet i hvert enkelt land og skal i utgangspuntket gå til fornuftige klimatiltak. Det som ikke er så bra, er at Tyskland har klart å forhandle fram at en del av pengene de får kan gå til støtte til såkalt effektive kullkraftverk. Det er sykt å bygge kullkraftverk, det er den skitneste energien vi har. Det er vi skuffet over, sier Hoff.


Under byrdefordelingsbeslutningen sørger EU for at landene i snitt skal redusere utslippene med ti prosent mellom 2005 og 2010. Men et problem, ifølge Bellona, er at 70 prosent av reduksjonene kan taes ved å kjøpe CDM-kreditter i utlandet. 


Flere reagerer på dette.


- Avtalen åpner opp for at EU-landene kan kjøpe så mange kvoter utenfor Europa at de bare trenger å redusere sine egen utslipp med rundt fire prosent, sier Stephan Singer i WWF til BBC.


I neste uke vil Europaparlamentet møtes i Strasbourg for å stemme over om klimapakken skal vedtas.

- I praksis er det sannsynlig at klimapakken vil gå gjennom, sier Eivind Hoff i Bellona.

Les også: Den vanskelige klimapakken

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer