Russisk program:

- Kan klassifiseres som folkemord

Russiske myndigheter bekrefter at de tar ukrainske barn og gir dem til russiske familier for adopsjon, ifølge tankesmie. - Kan klassifiseres som folkemord, sier professor i folkerett.

EVAKUERTE: Bildet viser en av flere busser som ble sendt for å hente ut sivile og soldater fra Azovstal-stålverket i Mariupol, da harde kamper pågikk der i mai. Flere av de evakuerte i denne perioden, skal ha blitt fraktet til Russland. Foto: Azov-bataljonen / EyePress News / Shutterstock / NTB
EVAKUERTE: Bildet viser en av flere busser som ble sendt for å hente ut sivile og soldater fra Azovstal-stålverket i Mariupol, da harde kamper pågikk der i mai. Flere av de evakuerte i denne perioden, skal ha blitt fraktet til Russland. Foto: Azov-bataljonen / EyePress News / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tankesmia Institute for the study of war skriver i sin ferske krigsrapport at regionsmyndighetene i Krasnodar i Russland åpent har skrevet om adopsjonsprogrammet i et innlegg på nettet, før det ble fjernet.

Mer enn 1000 barn er blitt tatt fra den ukrainske havnebyen Mariupol og gitt til russiske familier i byene Tjumen, Irkutsk, Kemerovo, samt plassert i distriktet Altaj kraj, framgikk det av innlegget.

300 barn venter fortsatt på å møte sine «nye familier», og familiene som adopterer dem, vil få en engangsutbetaling fra myndighetene, sto det videre, ifølge tankesmia.

- Kan tilfredsstille

Ukraina har gjentatte ganger anklaget Russland for å bortføre ukrainske barn i løpet av krigen, men det har vært vanskelig å verifisere.

Den amerikanske tankesmia skriver at det å ta barn med tvang fra en gruppe til en annen, kan være brudd på folkemordreglene.

Det samme sier professor i folkerett ved Stockholms universitet, Mark Klamberg, til Dagbladet.

- Slike handlinger kan klassifiseres som både krigsforbrytelse og folkemord, sier han og viser til det svenske uttrykket «att döma i konkurrens» - på norsk å bli dømt etter flere paragrafer for samme akt.

BOMBES: En video skal vise byen Pisky ved fronten i Ukraina når den bombes av russiske styrker. Video: Twitter. Reporter: Vegard Krüger / Dagbladet TV Vis mer

Mye usikkert

Jurist med doktorgrad i krigens folkerett fra Universitetet i Oslo (UiO), forsker ved Folkerettsinstituttet Cecilie Hellestveit, sier det er vanskelig å kategorisere adopsjonsprogrammet som en krigsforbrytelse eller folkemord, uten ha flere detaljer på bordet, som om barna og selve ordningen.

Hun forklarer at det påhviler okkupasjonsmakten å skåne sivilbefolkningen fra kamphandlinger og krigens effekt. Det gjør at det å midlertidig frakte barn bort fra krigsområder kan være en plikt.

Hun viser til da også Norge tok imot barn fra Afghanistan i august 2021, da Taliban overtok makten i landet.

- I utgangspunktet er det ikke lov å skille barn fra familien sin, men skjer det likevel, skal man så raskt som mulig forsøke å gjenforene dem med sine foreldre eller slektninger, sier Hellestveit.

EKSPERT: Hellestveits fagekspertise er krig, fred, folkerett og internasjonal politikk. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
EKSPERT: Hellestveits fagekspertise er krig, fred, folkerett og internasjonal politikk. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Vis mer

- I så fall svært alvorlig

Hellestveit sier det er sentralt å vite hvem de ukrainske barna er:

- Er det snakk om barn av foreldre som har støttet den russiske okkupasjonsmakten, vil det stille seg annerledes enn om det er foreldreløse av ukrainere som har vært motstandere av russerne (som vel gjelder de aller fleste i Mariupol). I det siste tilfelle, er dette svært alvorlig, og vi er raskt over i krigsforbrytelser, sier hun til Dagbladet.

Og dersom ordningen er permanent, altså at barna innlemmes hos russiske familier uten mulighet for gjenforening, er det snakk om svært alvorlige krigsforbrytelser, forklarer hun:

- Etter folkemordkonvensjonen og ICC-statuttene er det å permanent absorbere barn inn i en annen befolkningsgruppe (for eksempel gjennom adopsjon) en måte folkemord kan foregå på, sier folkerettseksperten.

Hun viser til at dette har vært IS' praksis i Irak.

- Men her er det likevel andre vilkår for folkemord som neppe er oppfylt i denne situasjonen, fortsetter hun.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer