Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kan knekke alle krefttyper

En ny vaksine som tar knekken på nesten alle krefttyper, kan være underveis.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I neste uke starter den første utprøvingen på verdensbasis, med norske pasienter som har kreft i bukspyttkjertelen. Norske forskere er svært sentrale i utviklingen av den nye kreftvaksinen.

Forskere har oppdaget et enzym som finnes i alle kreftceller - uansett krefttype. Dette enzymet - telomerase - gjør alle typer kreftceller udødelige. På grunnlag av denne kunnskapen er nå en ny kreftvaksine utviklet. Vaksinen kan få enorm betydning for framtidas kreftbehandling.

- Vaksinen går inn for å sette i gang kroppens immunforsvar slik at det gjenkjenner celler som har mye telomerase. Deretter drepes disse cellene, sier forsker Gustav Gaudernack ved Radiumhospitalet til Dagbladet.

Først i verden

- Udødelighetssystemet med telomerase finnes i nær sagt alle kreftceller. Dermed kan dette bli et universelt kreftantigen. Andre vaksiner som har vært utprøvd har vært virksomme mot bare én eller noen få krefttyper, sier forskeren.

Radiumhospitalet har i samarbeid med Norsk Hydro tatt ut patent på telomerasevaksinen.

- Vi har utviklet dette uavhengig av andre forskningsgrupper, og er først i verden med å teste det på pasienter sier Gaudernack.

Han understreker at det er altfor tidlig å si noe om når en eventuell vaksine vil være tilgjengelig for kreftsyke.

- Hittil har vaksinen vært prøvd ut på menneskeceller i reagensrør og i dyreforsøk med lovende resultater. Nå skal vi se om vi klarer å få immunforsvaret til å gjenkjenne dette enzymet, samt sjekke ut om pasientene får farlige bivirkninger, sier Gaudernack.

Innen rekkevidde

Også en forskergruppe ved Duke University Medical Center i New Carolina og en forskergruppe ved universitetet i San Diego i USA jobber med vaksineutprøving. Ved Duke University arbeider de med en annen vaksinasjonsmåte basert på det samme antigenet - telomerase. Forskerne her tror en universal vaksine mot nesten alle krefttyper er innen rekkevidde.

San Diego-forskerne tror de kan starte en utprøving tidligst om halvannet år. Men nordmennene er i forkant: Alt neste uke starter utprøvingen på pasienter ved Ullevål sykehus i Oslo - i første omgang ti kreftsyke.

- Disse pasientene har kreft i bukspyttkjertelen, og er plukket ut til studien fordi vi har den nødvendige kunnskapen om denne typen svulstceller, sier professor Trond Buanes ved kirurgisk avdeling ved Ullevål sykehus.