Kan knekke kreften?

Navn: Gustav Gaudernack Alder: 56 Yrke: Lege og forsker

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For to år siden var han nøktern optimist da han kunne fortelle at det norske forskerteamet satt med ulike typer lovende vaksiner mot forskjellige former for kreft. I dag heter det at den vaksinen som testes ut kanskje kan knekke alle krefttypene. Og dermed sitter Bærums-legen Gustav Gaudernack sentralt i et prosjekt som muligens er et endelig gjennombrudd i kreftforskningen.

Men mye er kanskje innen medisinsk forskning, og Gaudernack understreket i flere aviser i går at det fortsatt er altfor tidlig å antyde noe tidspunkt for når denne vaksinen kan være tilgjengelig for kreftsyke. For Gaudernack har holdt på med dette prosjektet lenge og vet å ta sine forbehold. Det har sikkert vanket noen skuffelser underveis, også, men i 1994 fikk han og hans kollega Tobias Gedde Dahl Medinnovas idépris på 100000 kroner for sitt arbeid med «utvikling av kreftvaksiner og spesifikk kreftbehandling». Ganske få år seinere kan de legge på bordet resultater som gir internasjonal optimisme i kampen mot den sykdommen som fortsatt sprer mest angst av alle lidelser.

Gaudernack er av kunstnerslekt. Han er barnebarn av sølvkunstneren Gustav Gaudernack, en av våre internasjonalt mest anerkjente smykkekunstnere, som kom til Norge fra Böhmnen like etter forrige århundreskifte. Kreftforskeren har fortsatt eierinteresser i familiebedriften i Sandvika, men overlot til broren Christian å følge opp kunstnerarven. Han er smykkekunstner med en rekke norske og internasjonale utstillinger bak seg.

Gustav er likevel en estetiker, har Dagboka brakt i erfaring. Han har rike kunnskaper om botanikk, og overalt i verden hvor han ferdes kan han fortelle sine medreisende hvilke trær og blomster de farer forbi. Dessuten besitter han en gammel T-ford, som han i yngre år cruiset rundt på europeiske veier med. Nå er han i ferd med å sette den i stand på nytt.

Hver høst fyker han til skogs for å plukke sopp. Den tilberedes sammen med alle de andre spennende ingrediensene Gaudernack tråler butikkene for å få tak i. Privat er han en mesterkokk og tilbereder alle slags smakfulle retter med suffisanse. Dette kommer ikke bare hans kone og to barn til del, men også en trofast omgangskrets på Blommenholm.

Gaudernack har i det hele tatt kunnskaper innen et bredt spekter av samfunnsliv og livet for øvrig. Han er en munter, lett distré og omgjengelig herre, er elsker av klassisk musikk, men er i sitt aller beste humør når han gir seg nostalgien i vold og setter på sin gamle sveivegrammofon.