VALGKAMP: Det går mot et dramatisk valg i Storbritannia. Slik planlegger briter i Boris Johnsons hjemdistrikt å stemme ved skjebnevalget. Reporter: Jesper Nordahl Finsveen. Video: Lise Rafaelsen / Dagbladet Vis mer

Valget i Storbritannia:

Kan knuse Johnsons statsminister-drøm

For å vinne landet, må han først vinne sine egne. Og i eget valgdistrikt kan statsminister Boris Johnson få seg en smekk.

Publisert

UXBRIDGE, LONDON (Dagbladet): Den eneste tilknytningen britenes statsminister har til London-forstaden og valgdistriktet Uxbridge and South Ruislip, er at han stiller til valg der.

Nå står han i fare for å miste velgernes tillit her. Mister han den, mister han også sitt sete i Underhuset.

Dagbladet besøkte velgerne i distriktet som kan knuse Johnsons statsminister-drømmer.

ROMANTISK: Boris Johnson prøvde å få flere stemmer med denne valgkampanjefilmen før nyvalget i Storbritannia den 12. desember. Reporter: Christian Wehus. Video: Conservatives Youtube. Vis mer

Underhuset - så Downing Street

Først - litt om det britiske valgsystemet.

Det britiske parlamentet - Underhuset - består av 650 representanter. Disse velges fra - nettopp - 650 valgdistrikter i Storbritannia.

I 2010 valgdistriktet Uxbridge and South Ruislip slått sammen av deler av omkringliggende distrikter i nordvest-London, en drøy time med undergrunnen fra Westminster.

Da vant kandidaten fra De konservative med over 17 000 stemmer i distriktet som har om lag 71 000 stemmeberettigede.

Fem år seinere, da partiet bestemte at Boris Johnson skulle til valg her, vant Johnson bare med 5000 stemmer.

- Hvis Boris Johnson ikke vinner valgkretsen, kan han ikke fortsette som statsminister. For å være statsminister må man være medlem av Underhuset. Dette er en utsatt valgkrets, sier Storbritannia-ekspert Jan Erik Mustad, førstelektor ved Universitetet i Agder.

Som for ordens skyld ikke tror Johnson taper, men ei heller kan utelukke det.

VALGKAMP: Da ITVs Joe Pikes ville vise Boris Johnson et bilde, valgte statsministeren å beslaglegge telefonen hans. Video: ITV. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

«Johnsons største trussel»

«Boris Johnsons største trussel er ikke Jeremy Corbyn», skriver det amerikanske nyhetsmagasinet Foreign Policy i siste utgave.

De, og deler av britisk presse, utpeker Labours lokale kandidat her, 25 år gamle Ali Milani, som Johnsons hovedmotstander i kampen for å bli statsminister.

Milani flyktet til Storbritannia fra Iran, og har klart å mobilisere unge og liberale velgere fra London-bydelen, hvor det for øvrig ligger et universitet.

Det er få oppdaterte lokale målinger som kan si noe om hvordan valget vil fortone seg, men anslag basert på nasjonale målinger, viser at Milani har 37 prosent oppslutning.

Johnson har 50 prosent oppslutning på de samme målingene.

Et sjokkvalg er derfor innenfor feilmarginene, ifølge Foreign Policy.

BUSSER: Da Storbritannias nye statsminister ble spurt om hva han gjør for å slappe av privat, ga han et noe uventet svar. Video: talkRADIO. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen, Dagbladet TV Vis mer

«Amerikansk fetter»

- Donald Trump ser ut som Boris Johnson amerikanske fetter. Og jeg liker ikke Donald Trump, sier Amid Kharoti, innbygger i Uxbridge.

Han skal i likhet med kameraten Harron Arref stemme Labour i parlamentsvalget.

I likhet med mange velgere Dagbladet intervjuer, nevner de NHS - det nasjonale helsevesenet - og sosial likhet som begrunnelse for sine kommende stemmer.

Andre begrunner sine valg i kandidatenes personlighet.

- Boris Johnson er ikke noen hyggelig fyr. Han er en trangsynt rasist, og han bør ikke styre gatene, sier Dek Farah, som tidligere har bodd i Norge.

For atter andre er det lokale saker som avgjør hva de vil stemme.

- Jeg tror Johnson kan tape. Han er ikke en lokal kandidat. Slik jeg ser det, bryr han seg ikke om Uxbridge. Det gjør Milani, sier Gabby Saunders.

Corbyn «farlig»

Men Johnson og De konservative har også stor støtte i Uxbridges gater, men for kameratene James Barnes og George Dixon er ikke støtten uforbeholdt.

- Jeg skal stemme på De konservative og Boris Johnson. Det er det beste av to dårlige alternativer, sier Barnes, og får støtte av Dixon.

For Barnes er økonomien den viktigste valgsaken. For Dixon er det ideologi.

- Jeg synes Corbyn er litt farlig. Han deler ikke mine verdier, så da blir det Boris Johnson, sier Dixon, og legger til:

- Jeg er uenig med sosialismen. Jeg synes det er en fin ide, men i praksis vet jeg ikke om det fungerer veldig bra.

Usikker velger

I hovedgata i Uxbridge møter Dagbladet Nick Johnson. Han er ennå usikker på hva hvem han skal stemme på, men kritiserer statsminister Johnson for ikke å ha møtt opp til lokale valgarrangementer.

- Han har ikke gjort nok for distriktet. Han må gå tydelig ut og kjempe for distriktet, sier velgeren Johnson til Dagbladet.

Han mener den forrige kandidaten for De konservative gjorde langt mer for distriktet enn det Johnson har gjort. Derfor tror han distriktet nå kan havne i Labours hender.

- Boris Johnson er en «Marmite»-kandidat, sier velgeren Johnson.

Marmite er et britisk pålegg som befolkningen stereotypisk har et polarisert forhold til.

- Enten elsker du ham, eller så hater du ham, poengterer han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer