Kan knuse Kristins alibi

FROGNER (Dagbladet): Denne mannen i 70-åra har opplysninger som kan knuse Kristin Kirkemo Haukelands alibi for drapsnatta - da Kristin hevder hun kjørte ut aviser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et ferskt politiavhør forteller pensjonisten om en samtale mellom ham og ei 22 år gammel jente.

- Jenta sa at det var hun som hadde sittet på i avisbilen - ikke Kristin. Hun virket nervøs. Hun sa at Kristin hadde framsatt sterke trusler mot henne. Hun fryktet for sitt liv. Det forteller mannen til Dagbladet. Han legger til at den fortrolige samtalen de to imellom fant sted i fjor høst.

Politi og påtalemyndighet skal feste lit til mannens forklaring.

Forrige onsdag satt han i et to timer langt politiavhør. Avhøret handlet utelukkende om hans møte med jenta og hennes mor.

Nå vurderer påtalemyndigheten å stevne mannen som vitne. Foreløpig vil han være anonym, av hensyn til sakens alvorlige karakter.

Pensjonisten mener nå å ha identifisert jenta som sa til ham at hun satt på i avisbilen natt til 22. mai 1999.

Denne jenta ble ført som aktors vitne forrige tirsdag. Da fortalte hun om sitt kjennskap til avisbudsjåføren Tommy Benjaminsen, som hevder han kjørte sammen med Kristin drapsnatta.

Avhørt

Pensjonisten kjente jenta igjen på TV-opptak. Og dagen etter ble han avhørt av politiet.

I retten hevdet den 22 år gamle jenta at hun ikke hadde sittet i budbilen den aktuelle natta, men derimot noe seinere.

Aktor Olav Thue spurte henne to ganger om hun hadde vært utsatt for trusler før hun skulle avgi forklaring i retten, men dette benektet hun.

- Det jenta sa i retten, stemmer ikke med det hun sa til meg i fjor høst. Da var hun ikke til å misforstå. Både mor og datter var nervøse og virket redde. Kristin hadde truet jenta på livet. Det var nettopp derfor de befant på venteværelset til Fri rettshjelp - der jeg møtte dem, sier den eldre mannen til Dagbladet.

I retten spurte aktor Olav Thue jenta om hun noen gang hadde oppsøkt Fri rettshjelp. Det bekreftet 22-åringen. Hun forklarte at hun hadde vært der for å få råd om hvordan hun skulle forholde seg som vitne i saken.

Problemet er at samtalen på venteværelset til Fri rettshjelp foregikk i fjor høst. Det ble ikke tatt ut tiltale i Orderud-saken før 3. januar, og noen vitneliste forelå ikke før i mars.

Den eldre mannen har en fortid som betrodd medarbeider i Forsvaret og det private næringsliv. Han hevder at hans hukommelse er glassklar når det gjelder detaljer om samtalen på venterommet til Fri rettshjelp i fjor høst:

- Jeg skulle avklare et arveoppgjør for en invalid venn. Mens jeg ventet på tur, kom mor og datter inn. Vi ble sittende ved siden av hverandre. Etter å ha pratet litt om vær og vind, ga begge uttrykk for å være nervøse. De begynte å prate om Orderud-saken, og jenta sa: « Jeg var med den avisbilen. Det var ikke Kristin som var med.» Hun ga uttrykk for å føle seg truet. Kristin skulle ha framsatt sterke trusler mot henne. Hun fryktet for sitt liv. Det var grunnen til at hun og moren befant seg hos Fri rettshjelp.

- Kan du ha misforstått?

- Verken mor eller datter var til å misforstå. Det var drapsnatta jenta snakket om - og en påfølgende trussel fra Kristin, sier pensjonisten bestemt.

Han anslår at han satt sammen med mor og datter i tre kvarters tid.

Kom aldri fram

- Seinere samme dag fortalte jeg alt til min datter, sier pensjonisten. Dagbladet har snakket med datteren hans, som bekrefter historien.

Etter møtet fulgte mannen nøye med i media i et halvt år - uten å finne noe om det han hadde hørt. Heller ikke da rettssaken startet.

- Et stykke ut i rettssaken forsto jeg at ingen andre kjente min versjon. Derfor har jeg nå sagt fra.

Aktor, statsadvokat Jørn Maurud, bekrefter at han kjenner til mannens opplysninger. Han vil ikke kommentere saken ytterligere.

<B>MOTTOK BETROELSE:</B> - Innenfor dørene hos Fri Rettshjelp møtte jeg jenta og hennes mor. Jenta fryktet for sitt liv etter å ha mottatt trusler fra Kristin, forteller den vel 70 år gamle Oslo-pensjonisten til Dagbladet.