Kan knuse norske varmerekorder

Rekorder i begge ender av skalaen.

HERLIG SOMMERVÆR: Peder Starberg, Zach Kerr og Benjamin Clark Lødemel hopper ut fra brua til Ulvøya i Oslo. Foto: Sondre Steen Holvik
HERLIG SOMMERVÆR: Peder Starberg, Zach Kerr og Benjamin Clark Lødemel hopper ut fra brua til Ulvøya i Oslo. Foto: Sondre Steen HolvikVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sjekk værmeldingen for ditt hjemsted

Det har vært en sommer for rekorder. Mens juni ble en av århundrets våteste, ser det ut til å bli rekordtørt på Østlandet og Sørlandet i juli i år.

Årets juli har vært den varmeste julimåneden på sju år.

- Vi må tilbake til 2006 for å finne en like tørr juli måned. I Oslo har temperaturen ligget 2,2 grader over normalen. Det har så langt i måneden blitt målt 12,9 millimeter nedbør ved Blindern, og det kan bli ny rekord, ettersom rekorden som ble satt i 1994 er på 14 millimeter, sier værstatistiker Bernt Lie ved Vær og Vind til NTB.

Dersom det likevel skulle komme en solid regnbyge i løpet av månedens siste dager, kan tørkerekorden la vente på seg.

Tørkerekord Årets juli måned har også hatt fem ganger så mange høysommerdager som juli i 2006.

Det er målt flest penværsdager ved Lindesnes fyr i Vest-Agder, hvor det har vært 12 solskinnsdager i løpet av juli. Dette følges tett av 11 penværsdager i både Arendal og ved Åmli i Aust-Agder og Sarpsborg i Østfold.

I Aust-Agder ble landets høyeste temperatur i løpet av de siste to ukene i juli målt. På værstasjonen på Byglandsfjord-Neset målte 33,4 grader søndag 21. juli. I Aust-Agder er det kun én gang tidligere i løpet av 150 år målt tilsvarende temperaturer, og det var i 1986.

Ved Torungen fyr utenfor Arendal var nedbørsmengden så langt i juli på 2,2 millimeter, noe som satte ny tørkerekord på stedet.

Den kaldeste temperaturen ble målt på toppen av Fanaråken i Jotunheimen. Her var temperaturen -0,8 grader fredag 19. juli.

Våt juni I juni måned ble det derimot historisk nedbørsrekord. Dette er en av de fire våteste junimånedene siden år 1900, ifølge Meteorologisk institutt.

Det regnet mest over Oppland, som hadde fire ganger så mye nedbør som det som er normalen i juni. Østlandsregionen hadde nedbørsrekorden som tilsvarte de regnfulle junimånedene i 2011 og i 1987.

Det var ekstremværet Geir som bidro til å sette flere nedbørsrekorder. Ekstremværet, som slo til i slutten av juni, ga lokalt ekstreme nedbørsmengder i Agder-fylkene, Buskerud, Oppland og Telemark.

Nord-Norge kom heldig ut av regnstatistikken i juni og var både varmere og tørrere i juni. I juli var det derimot kjøligere enn normalt lokalt i midt- og Nord-Norge.

- Steder uten noen penværsdager i juli har vært Harstad og Vardø, sier Lie.

(NTB)