Kan komme 40-50 cm snø

Nedbør fører til forhøyet skredfare flere steder i landet.

Foto: Meteorologisk institutt
Foto: Meteorologisk institutt Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mye nedbør over hele landet har ført til en forhøyet skredfare en rekke steder.

Nå kommer også uværet til Sør-Norge, og det kan komme opp mot 40-50 centimeter snø.

Vei kan bli stengt

- Det ventes mye nedbør på Østlandet. I Agder og i Rogaland kan det komme 40-50 centimeter snø, mens det ventes mye regn i lavlandet, melder Meteorologisk institutt. NVE har utstedt et varsel på gult nivå om jord-, sørpe- og flomskredfare for Sørvestlandet.

- Det ventes noen skredhendelser. Enkelte store hendelser kan forekomme. Utsatte bane- og veistrekninger kan bli steng,t heter det i varselet.

- Relativt høye temperaturer og mye vind fører sammen med regn til stor snøsmelting. Fare for utløsning av sørpeskred gjelder særlig i områder med mer enn 50 cm snø. Sørpeskred kan løses ut i relativt slake hellinger der vann samles opp. Skredene kanaliseres ofte ned forsenkninger og bekkeløp og kan da utvikle seg til flomskred. I lavereliggende områder kan mye regn og snøsmelting gi fare for jordskred i bratte skråninger.

Gult nivå

Varselet gjelder fram til tidlig lørdag morgen.

Også for sørlige deler av Østlandet har NVE utstedt varsel på gult nivå om jordskredfare.

- Grunnvannstanden og vannmetningsgraden i bakken er allerede høy i mange områder. Det ventes mye regn i lavereliggende områder som sammen med snøsmelting vil øke faren for utglidninger i bratte skråninger og langs bekkeløp, heter det i varselet, som varer fram til lørdag morgen.

I begge de to varslene skriver NVE at de ventet mest nedbør natt til torsdag. I varselet for Østlandet ble det også varslet om mye nedbør i natt.

Gult nivå er det laveste av NVEs varslingsnivåer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer