Anbefalinger påsken 2021

- Kan komme anbefaling om hjemmepåske

Regjeringen tar vurdering om påskeferien neste uke.

NYE TILTAK: Statsminister Erna Solberg varsler kraftige innstramminger dersom smittetrykket ikke synker. Video: Stortinget Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Erna Solberg møter pressen etter at hun tirsdag la fram forsterkede tiltak på to punkter, samt en omfattende liste over grep vi må ta dersom smitten ikke stopper opp.

Der gjentar hun at det avventes å sette inn tiltak, men at dette innføres dersom behovet dukker opp. Hun gjentar også det hun mener er et svært viktig budskap rundt påsken.

- Nordmenn som bor i utlandet, bør ikke komme tilbake til Norge i påsken. Man bør heller ikke reise utenlands fra Norge, sier Solberg.

Solberg sier de tar en vurdering om påsken i løpet av neste uke. Det kommer trolig ikke et hytteforbud, sier Solberg, men det blir regler for hva man kan gjøre.

- Det kan komme en anbefaling om hjemmepåske i enkelte områder, sier hun.

Endrer vaksine-anbefaling

Hun fortsetter også å informere om vaksinestatusen. Blant annet at Astra Zeneca-vaksinen nå anbefales for alle over 18 år. Hun redegjør også for omfordelingen av vaksiner, som FHI skal redegjøre for seinere tirsdag.

Solberg fikk kritikk for å ikke komme med særlig mye nytt i redegjørelsen for Stortinget i dag. Solberg mener imidlertid det ikke er snakk om at hun er glad i å tale:

- Det er ikke det, men... Du kan godt si jeg kunne latt være å orientere i Stortinget i dag. Men i morgen kunne det vært oppslag om at Stortinget savnet å bli orientert. Jeg mener dette er en strategi for når vi ser høye smittetall. Jeg mener det er naturlig at Stortinget får høre hva vi tenker om dette, og hvordan vi vil håndtere de neste ukene, sier Solberg til Dagbladet.

Hun fortsetter:

- Jeg mener jeg hadde noe nytt å komme med. Jeg mener at den høye smittespredningen er nok til at vi bør orientere om det, sier Solberg.

- Er dette den mest alvorlige situasjonen siden 12. mars i fjor?

- Det er vanskelig å veie opp mot hverandre. Vi var mer usikre i fjor, informasjons- og kunnskapsnivået var lavere i fjor. Nå vet vi mer, men det er et tøffere virus. Da vet vi at evnen vår til å ta raske grep blir prøvd igjen, sier Solberg.

Kan komme strengere nasjonale tiltak

Statsminister Erna Solberg (H) varsler at følgende nasjonale tiltak vil bli innført hvis smittetrykket ikke går ned.

  • Anbefaling om å holde to meters avstand til andre bortsett fra personer i egen husstand eller nærkontaktene til aleneboende.
  • Anbefaling om maks ti private kontakter per uke, i tillegg til grensen på maks fem gjester.
  • Forbud mot skjenking av alkohol.
  • Forbud mot innendørs organisert idretts- og fritidsaktiviteter for voksne.
  • Unntak for profesjonelle toppidrettsutøvere.
  • Stenging av treningssentre og svømmehaller. Unntak for svømmetrening for barn og rehabilitering.
  • Stenging av underholdningstilbud som fornøyelsesparker, bingohaller og lignende.
  • Arbeidsgiver skal sørge for at ansatte jobber hjemmefra på alle arbeidsplasser det er praktisk mulig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer