FLOMVARSEL: NVE anmoder folk i utsatte deler om å rense avløp og stikkrenner før de enorme nedbørsmengdene ankommer Sør-Norge til helga. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
FLOMVARSEL: NVE anmoder folk i utsatte deler om å rense avløp og stikkrenner før de enorme nedbørsmengdene ankommer Sør-Norge til helga. Foto: Nina Hansen/DagbladetVis mer

Kan komme en måneds nedbør på to dager

Flomvarsel for Sør- og Østlandet. - Blir tøft mens det holder på, sier meteorolog.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et massivt nedbørssystem fra sørøst er ventet å dumpe enorme mengder nedbør over Østlandet på fredag og lørdag. Utsatte steder kan oppleve opptil 100 mm regn, omtrent samme mengde som i en gjennomsnittlig juli.

- Det kommer såpass mye at vi har utstedt et flomvarsel for Sør- og Østlandet. Dette varslet har det mellomste av tre ulike alvorlighetsgrader, sier vakthavende hydrolog Ingjerd Haddeland ved Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) til Dagbladet.

- Blir tøft Nedbørsområdet, som skyldes et lavtrykk over Øst-Europa, vil «stoppe opp over Sør-Norge» og kvitte seg med mesteparten av vannmengdene, før det trekker videre nordover, sier statsmeteorolog Pål Evensen til Dagbladet.

- Det varer ikke for evig, men det blir tøft mens det holder på, sier Evensen.

Vannføringer av dette omfanget inntreffer typisk «hvert femte år eller sjeldne», ifølge hydrolog Haddeland. Særlig mindre og mellomstore vassdrag er utsatt, og det vil i tillegg være fare for løsmasseskred og veibaneutglidninger enkelte steder.

Selv om dagens prognoser indikerer at området fra Agder til Mjøsområdet er mest utsatt, hersker det mye usikkerhet om hvilke områder som får merke hovedtyngden.

- Det vil regne på hele Østlandet, men hvor det blir mest vet så langt ikke, sier Haddeland, og beroliger med at det uansett ikke blir like alvorlig som årets pinseflom i landsdelen.

Hun anmoder likevel folk om å følge med de siste værvarslingsprognosene, og forberede seg ved å blant annet rense stikkrenner og sluk.

Månedsnedbør på to dager Statsmeteorolog Evensen opplyser det er ventet mellom 50 og 100 mm regn enkelte steder i løpet av de to dagene.

- For å oversette: 100 mm tilsvarer 100 tonn vann per mål. En del målestasjoner på Østlandet risikerer å få like mye nedbør som i en normal juli, sier Evensen.

Nedbørssystemet trekker seg nordover mot Trøndelag med betydelig mindre vannmengder sent på lørdag. For Sør-Norges del avsluttes dermed helgen mye bedre enn den startet.

- Store deler vil få opphold og sol på søndag, sier Evensen.