Masseskytingen i Oslo:

- Kan komme flere pågripelser

Fungerende sjef i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) deler detaljer om arbeidet med å kartlegge det ekstremistiske miljøet Zaniar Matapour kan være knyttet til.

PRIDE-TERROREN: PST-sjef Roger Berg bekrefter at terrorsiktede Zaniar Matapour har hatt kontakt med ekstreme islamister. - Det er mange i Norge som sympatiserer med islamister, sier han. Reporter: Gunnar Hultgren / Video: Lars Eivind Bones Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

43 år gamle Zaniar Matapour er pågrepet og siktet for drap, drapsforsøk og terror etter at han skøyt rundt seg og drepte to personer i Rosenkrantz' gate natt til lørdag 25. juni.

I tillegg til de to drepte ble ytterligere 21 skadd.

Matapour var allerede kjent for PST fra tidligere og hadde dommer på seg fra før.

Nå bekrefter fungerende sjef i PST, Roger Berg, at Matapour har hatt kontakter mot ekstreme islamister, og at sikkerhetstjenesten nå jobber med å kartlegge flere miljøer.

Han ser ikke bort ifra at det kan komme nye pågripelser.

- Det er heller ikke unaturlig når tjenesten har såpass stort bekymringsgrunnlag at vi går til nivå fem og sier til hele landet at det er en uavklart terrorsituasjon, sier Berg til Dagbladet.

PST-sjefen forteller at ekstremistiske miljøer kan være mer utfordrende å kartlegge nå enn tidligere.

- I dag kan det være miljøer på nett, det kan være digital kontakt, kontakt på tvers av landegrenser eller det kan være i Norge. Verden har utviklet seg etter tiden da vi hadde fremmedkrigssaker, sier sjefen for sikkerhetstjenesten.

Utenlands samarbeid

Den digitale utviklingen gjør det vanskeligere å definere lederne i de ulike miljøene, ifølge Berg.

- Vi har et tett samarbeid med våre partnere både i Norge og utenlands med våre sikkerhet- og etterretningstjenester både i Europa og andre vestlige land.

Berg kan ikke gå inn på om Matapour selv hadde kontakt med mennesker i utlandet, men poengterer at de kjente til ham og hadde en bekymring.

PST-SJEF: Fungerende sjef i politiets sikkerhetstjeneste Roger Berg. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
PST-SJEF: Fungerende sjef i politiets sikkerhetstjeneste Roger Berg. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Sjefen for sikkerhetstjenesten har ikke oversikt over akkurat hvor mange som ideologisk støtter angrep på skeive, men forteller at de ser at det finnes, også her i Norge.

- Vi så under tiden med fremmedkrigsaken at et relativt stort antall personer ble dømt, sier Berg, og legger til:

- Det viser at vi også har dette i Norge.

Da politiet mandag gikk ut og advarte mot å gjennomføre Pride-arrangementer, blant annet støttemarkeringen utenfor rådhuset i Oslo, begrunnet PST det med at det var personer i et bestemt miljø de ikke hadde fått kontroll på.

TERROR: Two people died and 21 were injured in a terrorist attack outside the popular LGBTQ bar London Pub in the Norwegian capital Oslo, before the Pride parade Saturday 25th of June. Reporter: Christina H. Korneliussen / Dagbladet TV Vis mer

Uavklart trusselsituasjon

Nå har PST oppjustert sikkerhetstrusselen til nivå fem.

- Vi mener det ikke var tilfeldig at dette skjedde natta før Pride-paraden skulle gjennomføres. Det er heller ikke ukjent at ekstreme islamister har et anspent forhold eller sterke meninger om homofile, sier PST-sjefen.

Sammen med tilleggsinformasjonen PST hadde vurderte de at det var Pride-arrangementet som var målet for terroristen, ifølge Berg.

En oppjustering av trusselnivået til nivå fem av Politiets sikkerhetstjeneste er, ifølge Berg, er en del av et større bilde.

På bakgrunn av informasjon PST satt på vurderte de hendelsen som en terrorhandling.

- Det hadde skjedd en terroraksjon og vi hadde en uavklart trusselsituasjon. Da var det naturlig å heve trusselnivået.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer