Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Russlands utenriksminister:

- Kan komme hjem «når som helst»

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov landet i Norge. Med seg hadde han gode nyheter til Frode Bergs støttespillere.

«NÅR SOM HELST»: Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sier at spiondømte Frode Berg (64) kan komme hjem «når som helst». Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
«NÅR SOM HELST»: Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sier at spiondømte Frode Berg (64) kan komme hjem «når som helst». Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

KIRKENES / OSLO (Dagbladet): Klokka 21.35 landet Russlands utenriksminister Sergej Lavrov i Norge.

Drøye 40 minutter seinere ankom han Thon hotell i Kirkenes, og det første Lavrov da ble spurt om, var når spiondømte Frode Berg (64) kommer hjem til Norge, ifølge NTB.

Da svarte Lavrov kort:

- Når som helst.

Markerer frigjøringen

På videre spørsmål om hvordan Frode Berg-saken har påvirket forholdet mellom Russland og Norge, var svaret «ikke i det hele tatt», før han hastet inn på hotellet i Kirkenes ved 22.10-tiden, skriver NTB.

Men Lavrov er ikke i Norge for å snakke om Frode Berg. Han er kommet til Kirkenes for å markere Den røde armés frigjøring av Finnmark.

Det skjer under en høytidelig markering hvor blant andre kong Harald, Norges utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide (H) og statsminister Erna Solberg (H).

I NORGE: Den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov ankom Kirkenes torsdag kveld. Fredag deltar Lavrov i markeringen av 75-årsdagen for frigjøringen av Øst-Finnmark.
Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
I NORGE: Den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov ankom Kirkenes torsdag kveld. Fredag deltar Lavrov i markeringen av 75-årsdagen for frigjøringen av Øst-Finnmark. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer

Men Frode Berg-saken har kastet skygge over arrangementet, og også norsk-russiske relasjoner.

Og da nyheten i forrige uke kom om at den spionutveksling mellom Litauen og Norge, som inkluderer Frode Berg, var manges øyne rettet nettopp mot markeringen.

Men flyet til Sergej Lavrov, som kom fra Sotsji, hadde ingen mellomlanding i Moskva, hvor Berg sitter fengslet i det beryktede Lefortovo-fengselet.

- I godt humør

Da Lavrov landet i Kirkenes ble den russiske utenriksministeren blant andre møtt av Sør-Varangers ordfører Rune Rafaelsen (Ap).

- Han var i godt humør da han kom, sa Rafaelsen til Dagbladet etter møtet med Lavrov.

Også tilstede for å ta i mot den russiske utenriksministeren var Russlands ambassadør til Norge, Tejmuraz Ramisjvili, og Russlands generalkonsul i Kirkenes.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media