- Kan komme justeringer i karantenereglene

Oslo-topper ber om lettelser i karantenereglene. Espen Rostrup Nakstad utelukker ikke endringer i tida framover.

SVARER: Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, tror vi bør leve med et høyere smittenivå enn i dag. Espen Rostrup Nakstad sier det kan få store konsekvenser. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

Siste runde med coronatiltak innebar en innstramming i karantenereglene.

Nå tar flere til orde for å lempe på regelverket, deriblant byrådsleder Rayomond Johansen (Ap) og helsebyråd Robert Steen (Ap) i Oslo, som mener smitten i størrre grad bør kunne slippes løs.

- I stor grad er det nå reglene for isolasjon og karantene som fører til høyt fravær i viktige samfunnstjenester lokalt, skriver politikerne i en kronikk i VG.

SJOKKSVAR: På Tiktok viser videoer hvordan Fanta Exotic kan gi positivt svar på hurtigtester. Men funker det egentlig? Video: Dagbladet TV Vis mer

De mener videre at vi må spørre oss om karantenereglene gjør større skade enn sykdommen, nå som de aller fleste er vaksinerte, og sårbare har fått tilbud om oppfriskningsdose.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad utelukker ikke endringer på dette området.

- Her har det faktisk kommet justeringer også i løpet av de siste ukene, og det kan fortsatt komme justeringer i tida framover, sier Nakstad til Dagbladet.

- Tar to til tre dager

- Hva er minimum forsvarlig antall dager for karantene?

- Perioden for karantenevarighet har blitt kortet ned flere ganger i løpet av pandemien. Det er fordi inkubasjonstida med de nye virusvariantene synes å være kortere, sier Nakstad.

Med omikron ser det ifølge Nakstad ut til at de fleste som blir smittet blir syke selv, eller smitteførende, i løpet av to til tre dager.

- Etter sju dager er det veldig liten sjanse for at du er smittet hvis du ikke har fått symptomer eller testet positivt. Mye skjer innafor den første uka, og du er nok mest smittsom rett før symptomer og imens du har symptomer. Noen få dager etter det vil du ikke lenger være smitteførende.

TREND: Denne TikTok-trenden skaper reaksjoner. Leger og eksperter er nå redde for at den skal øke skepsisen til coronavaksinene. Video og reporter: Klaus Holm Fjellro / Dagbladet TV. Musikk: Epidemicsound. Vis mer

Det er dette som danner grunnlaget for de gjeldende isolasjonsbestemmelesene, forklarer Nakstad:

Får du påvist covid-19, skal du med dagens regler isolere deg i minst seks døgn. Blir du syk, telles dagene fra symptomene oppsto. Er du symptomfri, telles dagene fra du tok testen. I tillegg skal du ha vært feberfri i minst 24 timer før du treffer mennesker.

Karantenereglene er mer kompliserte. Du skal i karantene ved nærkontakt med en smittet, men hvor streng karantenen er, varierer etter nærkontaktens karakter. Bor du med en smittet, gjelder karantenen i ti dager, med mulighet til å teste seg ut på dag sju. Ved øvrig nærkontakt med en smittet kan du teste deg ut på dag tre etter kontakten.

- Dette har jo gått nedover og blitt liberalisert fortløpende i pandemien. Det kan være at dette kan forenkles på andre måter også, sier Nakstad.

Kan komme justeringer

Det er lite som tyder på at de omstridte karantenereglene for ansatte i skoler og barnehager vil endres når tiltakene skal vurderes på nytt denne uka.

Kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) uttalte til VG i romjula at regjeringen kommer til å stå fast på reglene, som innebærer at de ansatte pålegges fritidskarantene, men får unntak i arbeidstida.

Nakstad understreker at gjennomgått coronasykdom, vaksinering med tredje dose og omfattende testing kan korte ned antall dager i karantene med dagens regelverk.

- Er det andre karanteneregler man kan slippe opp på?

- Alt som har med isolasjon og karantene vurderes fortløpende ut fra hvilken virusvariant vi har og hvordan den arter seg. Det er et mål for oss å forenkle dette mest mulig og ha likest mulig regler så det er enkelt å forholde seg til, sier Nakstad.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer