Kan komme med HIV

TROMSØ (Dagbladet): Sexsmitten sprer seg med rekordfart i Russland. Verdens Helseorganisasjon (WHO) spår en eksplosjonsartet hiv-utvikling i Norges nærområder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Utviklingen er urovekkende. Folk bør absolutt være på vakt, sier assisterende fylkeslege Kåre Hansen i Finnmark.

Han understreker at det foreløpig ikke er konstatert noen klar sammenheng mellom den utbredte horetrafikken over den norsk-russiske grensa - og utbredelsen av kjønnssykdommer i Finnmark.

Syfilis

Likevel er det ingen tvil om at nordmenn som har ubeskyttet sex med russiske prostituerte lever farlig. Kjønnssykdommene er nemlig på rask frammarsj hos vår nabo i øst. Norske helsemyndigheter følger utviklingen nøye, og er alvorlig bekymret.

Fylkeslegen i Finnmark har fått utarbeidet informasjonsmateriell som forteller reisende om smittefaren i nabolandet.

Ifølge overlege og mikrobiolog Peter Csàngr ved Regionsykehuset i Tromsø er forekomsten av syfilis i Murmansk fylke hele 425 ganger høyere enn i Norge.
Samtidig registreres det ti ganger så mange nye tilfeller av gonoré som i Norge.

- De russiske tallene er dyster lesning. I hele Russland ble det konstatert 4300 nye hiv-tilfeller i 1997, en tredobling i forhold til året før. Samtidig er trolig mørketallene store, sier Csàngr til Dagbladet.

Fattigdom

Aleksander Gromyko, rådgiver for WHO i København mener epidemien av seksuelt overførbare sykdommer i Russland åpner for en enorm økning av hiv-infeksjoner de neste åra.

Det skriver Gromyko i et notat som neste uke legges fram på en helsekongress i Tromsø.

- Poenget er at vanlige kjønnsykdommer bidrar til hiv-virusets spredning. Også fattigdommen fører til økt smittefare, sier overlege Peter Csàngr.

- Foreløpig er det uklart hvor mange i Murmansk og Arkhangelsk fylker - Norges nærområder - som er hiv-smittet. Men tallet er sterkt økende, sier Csàngr til Dagbladet.

Han har utarbeidet en brosjyre, beregnet på reisende mellom Norge og Russland