Kan komme nytt vulkanutbrudd på Island

Forskere advarer nå mot et mulig nytt utbrudd.

Flere jordskjelv: Seismisk aktivitet rundt vulkanen Bardarbunga på Island tyder på at noe er i ferd med å skje. her fra 2008 hvor vulkanen har smeltet deler av isbreen til en innsjø. Foto: Scanpix
Flere jordskjelv: Seismisk aktivitet rundt vulkanen Bardarbunga på Island tyder på at noe er i ferd med å skje. her fra 2008 hvor vulkanen har smeltet deler av isbreen til en innsjø. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Forskere på Island advarer nå mot at det kan gå mot et nytt utbrudd på øyas nest største vulkan, Bárdarbunga. Det er under et år siden utbruddet på Eyjafjallajokull skapte kaos for flyreisende i hele Europa. Påsketurister ble hardt rammet da tusenvis av flyavganger måtte kanselleres.

- Lavanivået øker Geologer har nå valgt å advare mot et mulig nytt utbrudd etter en rekke jordskjelv rundt vulkanen, skriver britiske Daily Mail. Geofysiker Pall Einarsson ved universitetet på Island sier området viser tegn til økende aktivitet, noe som gir god grunn til å være bekymret.

- Det er ingen tvil om at lavanivået i reservoaret under vulkanen øker, noe de seismiske målingene rundt vulkanen viser tegn på, fortalte Einarsson på Islandsk TV.

Han sa også at det er vanskelig å forutsi hvilken skala det er snakk om, og hva et mulig utfall av aktiviteten vil bli. Men det er all grunn til å være bekymret ettersom det kraftigste jordskjelvet, som rystet den nordøstlige delen av området, er det kraftigste notert i nyere tid.  

- Vi trenger bedre målinger fordi det er vanskelig å avgjøre hvor dypt skjelvene går. Dette er fordi vulkanen ligger midt på øya og fordi området er dekket av isbreer, mener Einarsson.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer