Flere jordskjelv: Seismisk aktivitet rundt vulkanen Bardarbunga på Island tyder på at noe er i ferd med å skje. her fra 2008 hvor vulkanen har smeltet deler av isbreen til en innsjø. Foto: Scanpix
Flere jordskjelv: Seismisk aktivitet rundt vulkanen Bardarbunga på Island tyder på at noe er i ferd med å skje. her fra 2008 hvor vulkanen har smeltet deler av isbreen til en innsjø. Foto: Scanpix Vis mer

Kan komme nytt vulkanutbrudd på Island

Forskere advarer nå mot et mulig nytt utbrudd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Forskere på Island advarer nå mot at det kan gå mot et nytt utbrudd på øyas nest største vulkan, Bárdarbunga. Det er under et år siden utbruddet på Eyjafjallajokull skapte kaos for flyreisende i hele Europa. Påsketurister ble hardt rammet da tusenvis av flyavganger måtte kanselleres.

- Lavanivået øker Geologer har nå valgt å advare mot et mulig nytt utbrudd etter en rekke jordskjelv rundt vulkanen, skriver britiske Daily Mail. Geofysiker Pall Einarsson ved universitetet på Island sier området viser tegn til økende aktivitet, noe som gir god grunn til å være bekymret.

- Det er ingen tvil om at lavanivået i reservoaret under vulkanen øker, noe de seismiske målingene rundt vulkanen viser tegn på, fortalte Einarsson på Islandsk TV.

Han sa også at det er vanskelig å forutsi hvilken skala det er snakk om, og hva et mulig utfall av aktiviteten vil bli. Men det er all grunn til å være bekymret ettersom det kraftigste jordskjelvet, som rystet den nordøstlige delen av området, er det kraftigste notert i nyere tid.  

- Vi trenger bedre målinger fordi det er vanskelig å avgjøre hvor dypt skjelvene går. Dette er fordi vulkanen ligger midt på øya og fordi området er dekket av isbreer, mener Einarsson.

Tar det mer seriøst Island ligger i et område med mye vulkansk aktivitet, og har opplevd flere vulkanutbrudd de siste årene. Et av de mest kjente skapte øya Surtsey under et undersjøisk utbrudd i 1969, samt utbruddet på øya Heimaey i 1973. Jón Frímann, en respektert blogger på Island som skriver om landets vulkaner og jordskjelv, skrev at geologer nå ser ut til å ta seismisk aktivitet mer seriøst enn tidligere.

En rekke flyselskaper led store økonomiske tap på grunn av akseskyen, og flere mente myndighetenes vurdering av faren ved å fly var overdrevet. SAS som i dag leverte blodrøde tall for 2010, med et underskudd på 3 milliarder svenske kroner før skatt, sier at utbruddet alene svekket resultatet med 700 millioner svenske kroner.

Sist Bárdarbunga hadde utbrudd var I 1910, mens det siste store utbruddet skjedde I 1477, da den spydde ut den største lavastrømmen som er registrert de siste 10 000 årene.

Askesky: I april i fjor ble store deler av flytrafikken over Europa lammet da Eyjafjallajokull hadde utbrudd. Foto: Scanpix
Askesky: I april i fjor ble store deler av flytrafikken over Europa lammet da Eyjafjallajokull hadde utbrudd. Foto: Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer