Hva kunngjøringen består i er foreløpig ikke kjent. Det er heller ikke lett å spekulere på hva som kan tenkes å komme, mener pensjonert generalløytnant og tidligere sjef for Forsvarsstaben, Arne Bård Dalhaug.
Han tror presidenten kan komme til å framholde at de annekterte områdene i Ukraina er russiske, og uttrykke støtte til den russiske operasjonen i Donbas.
- Men rent substansielt er det vanskelig å si hva denne kunngjøringen skal inneholde, for han har ikke så mye å komme med, sier Dalhaug til Dagbladet.
- Kan komme endringer
Det utvidede møtet i forsvarsdepartementet, der kunngjøringen skal komme, holdes hvert år.
Hovedlærer i etterretning ved Forsvarets høgskole, Tom Røseth, forventer også en monolog om den militære situasjonen og ambisjonen.
Han tror i tillegg at Putin kan komme til å annonsere endringer og justeringer i strategi.
- Han kommer mest sannsynlig til å forplikte Russland til en langvarig krig mot Ukraina, sier Røseth.
Han anser også justeringer i forsvarsledelsen som en mulighet. Både forsvarssjef Valerij Gerasimov og forsvarsminister Sergej Sjojgu har vært under mye kritikk, men de tror etterretningslæreren at sitter trygt.
Hovedmålet med talen, tror Røseth, er å styrke oppslutningen om krigføringen i nabolandet.
- Han vil forsterke fiendebildet til Nato som den ytre fienden. Samtidig vil han nok forsøke å søke støtte i Asia og Afrika, ved å for eksempel snakke om vestlig imperialisme og kolonialisme. Det blir nok kjent retorikk fra Putin - så spørs det om det kan komme noen overraskelser med tanke på strategien i Ukraina.

Mulige sjokkplaner: - En konstant trussel
- Utnyttet til det fulle
At Putin ikke har altfor mye substansielt å komme med i den varslede kunngjøringen, underbygges av at han i år har bestemt seg for å droppe sin årlige maraton-pressekonferanse.
Den har vært en tradisjon nesten hvert år siden han kom til makten, der han i flere timer har svart på spørsmål fra både folk og russisk presse.
- Han har brukt denne som en arena for å framstå som en landsfader og moderne tsar i alle år, og utnyttet den til det fulle, sier Dalhaug.
- At den skal holdes hvert år er nedfelt i den russiske grunnloven, så at også den har blitt skjøvet ut, indikerer at han ikke har noe særlig å meddele det russiske folk. Hadde han hatt det, hadde han avholdt pressekonferansen, og han hadde også meddelt det til nasjonalforsamlingen, slik loven krever, sier Dalhaug.
- Kan kunngjøre industriell mobilisering
Om det faktisk skulle vise seg å komme en større kunngjøring, sett med internasjonale øyne, er tidspunktet for Putins statsbesøk til Belarus interessant.
Det mener Jarmo Lindberg, pensjonert general og tidligere forsvarssjef i Finland. Han spør seg om det kan kan kunngjøres en form for styrket samarbeid.
- Belarus har allerede samarbeidet med Russland under krigsinnsatsen, men det vil fortsatt være et langt sprang for den hviterussiske lederen å slå seg sammen med Russland, sier Lindberg.

I tillegg til militærutstyr mangler russerne våpen. Den tidligere forsvarssjefen tror derfor at det kan være et aktuelt tema også for en større kunngjøring.
Han blir overrasket dersom presidenten skulle kommentere samarbeidet med Iran. Et annet alternativ, mener han, er kunngjøring av en økomomisk og industriell mobilisering.
- Det kan innebære et skifte til en krigsøkonomi, der russisk næringsliv tvinges ved lov til å produsere mer våpen og gjøre det raskere, som en respons til det faktum at de har brukt opp nesten alle sine avanserte våpen i Ukraina.
Også Lindberg understreker at han synes det er svært vanskelig å forutse hva den russiske presidenten skal kunngjøre denne gang.
- Det er mulig jeg tar feil. Han kan komme med en stor overraskelse.

- Da kollapser russerne
Skal ha avholdt strategimøte
Den russiske presidenten skal lørdag ha avholdt et strategimøte for å drøfte videre trekk i Ukraina.
Det ble angivelig avholdt i hovedkvarteret til de militære avdelingene som er involvert i krigføringen i nabolandet.
Ifølge russiske statsmedier skal Putin ha bedt om forslag fra kommandører i samtlige operasjonelle retninger, til hva Russland burde foreta seg - både på kort og mellomlang sikt.
Røseth vil bli overrasket dersom presidenten skulle vise seg å justere de politiske ambisjonene eller de militærstrategiske målene i Ukraina.
- Moskva virker ganske fast bestemt på å kjøre annekteringen videre og stille steile krav som Ukraina ikke vil gå med på. Jeg forventer ikke en avspenning eller reduksjon i kamphandlinger. Heller det motsatte - at de kommer til å bruke de mobiliserte til å gjennomføre offensive operasjoner så snart de har mulighet.

Få siste nytt!
Last ned APPEN her!