Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kan kona redde Gordon?

Psykolog og kjendisvenn Sarah Brown er populær i Storbritannia.

LABERT FOR LABOUR: Den britiske statsministeren, Gordon Brown, talte til sine partifeller sammen med kona Sarah under Labour-partiets årlige konferanse på Brighton Centre denne uka. Den britiske avisa The Guardian brakte nylig en lengre artikkel om førstedamen der de tar til orde for at hun er en av Storbritannias mektigste og mest beundrede kvinner. Foto: AFP PHOTO/ADRIAN DENNIS
LABERT FOR LABOUR: Den britiske statsministeren, Gordon Brown, talte til sine partifeller sammen med kona Sarah under Labour-partiets årlige konferanse på Brighton Centre denne uka. Den britiske avisa The Guardian brakte nylig en lengre artikkel om førstedamen der de tar til orde for at hun er en av Storbritannias mektigste og mest beundrede kvinner. Foto: AFP PHOTO/ADRIAN DENNIS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Da Sarah Brown på tirsdag entret scenen i Brighton og introduserte sin statsministerektemann, så vi avrundingen på en forbløffende toårsforvandling.

Mye har skjedd fra da hun som nervøs førstedame poserte foran 10 Downing Street ved innsettelsen i 2007, til hun denne uka tok Brighton med storm.

— Han er rotete, han er bråkete, han står opp til forferdelige tidspunkt. Men jeg vet at han våkner hver eneste morgen, og legger
seg hver eneste kveld, mens han tenker på de tingene som betyr noe. Og jeg vet at han elsker landet vårt. Og jeg vet at han alltid — alltid — vil sette dere først, sa Sarah tirsdag, iført en designerhabitt til rundt 10 000 kroner, ifølge Daily Mail.

Etter tolv år med Labour-styre i Storbritannia, tyder meningsmålingene nå på at partileder Gordon Brown må forberede seg på opposisjon de neste åra.

Populær på Twitter
Kona Sarah Brown har en av de mest populære Twitter-kontoene i Europa — rundt 800 000 følger hennes oppdateringer — og i sommer vandret hun rundt på Glastonbury-festivalen sammen med Naomi Campbell.

Hun er også nær venn av Harry Potter-forfatter J.K. Rowling, men den psykologutdannete 45-åringen er ikke bare en aktiv nettbruker og kjendisvenn.

Hun slåss hardt for urettferdighet når hun ser den, som for eksempel har hun kjempet innbitt for å få løslatt Aung San Suu Kyi, og det var Sarah Brown selv — som tidligere har jobbet i PR-bransjen — som mente det var smart at hun besørget introduksjonen av ektemannen.

GODT FORNØYD: Sarah Brown applauderer sin mann. Foto: AP Photo/Lefteris Pitarakis
GODT FORNØYD: Sarah Brown applauderer sin mann. Foto: AP Photo/Lefteris Pitarakis Vis mer

Eller «min helt», som hun kalte statsministeren før han begynte på talen sin.

Seansen liknet på den i fjor. Det var da hun virkelig slo igjennom som en kvinne med påvirkningskraft, da hun fikk mikrofonen i minuttene før ektemannens konferansetale. Partiet snudde spådommen om klart tap til valgseier, og førstedamen er i de flestes øyne en helt sentral del av forklaringa på hvorfor.

Mektigst i landet
Foran neste års parlamentsvalg er også spådommen at det blir et klart tap. Hvis hun er den som skal vende hellet, er det ingen tid å miste. Gordon Brown beveger seg i motstorm, og det må trolig mer til enn folkeliggjørende ektefelle-utsagn — «han er rotete, han er bråkete og han står opp til forferdelige tidspunkt», som Sarah sa om mannen sin på tirsdag — for å snu det hele rundt.

Men fru Brown gjør da også mer enn å snakke.

Hun har i årevis engasjert seg for kvinnesaken, kampen mot kreft, fattigdomsbekjempelse og for bistandspolitikk.

Avisa The Guardian brakte nylig en lengre artikkel om førstedamen, under tittelen «Kan Sarah redde Labour?».

KYSS I KRISETIDER: Iført en designerkjole fra britiske Erdem Moralioglu, som skal ha hatt en prislapp omtrent på nivå med en arbeiders månedslønn, varmet Sarah Brown opp konferansesalen i Brighton for sin ektemannen Gordon på tirsdag.AFP PHOTO/ADRIAN DENNIS
KYSS I KRISETIDER: Iført en designerkjole fra britiske Erdem Moralioglu, som skal ha hatt en prislapp omtrent på nivå med en arbeiders månedslønn, varmet Sarah Brown opp konferansesalen i Brighton for sin ektemannen Gordon på tirsdag.AFP PHOTO/ADRIAN DENNIS Vis mer

Inne i saken tar de til orde for at hun er Storbritannias mektigste og mest beundrede kvinne. Som Cherie Blair — Storbritannias forrige statsministerkone — har fastslått:

— Hun har klart seg mye bedre enn meg i pressen.

Vil debattere
I dag ble det også klart at Gordon Brown går med på å møte sine politiske motstandere i TV-debatter før valget, som må holdes innen neste sommer.

BBC skriver at de nye tonene fra Brown kommer etter at BBC, ITV og Sky i går foreslo å lage tre direkte valgdebatter.

Det blir første gang i den britiske valghistorien at partilederne holder slike debatter.

STUPER: Labours meningsmålinger har vært svært dårlige i det siste. Foto: EPA/ANDY RAIN
STUPER: Labours meningsmålinger har vært svært dårlige i det siste. Foto: EPA/ANDY RAIN Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media