KATASTROFALT: Boreriggen "Deepwater Horizon" eksploderte 20. april. Nå lekker oljen ukontrollert ut, og truer med en av de historisk verste miljøkatastrofene i USA Foto: APPhoto/Gerald Herbert/SCANPIX
KATASTROFALT: Boreriggen "Deepwater Horizon" eksploderte 20. april. Nå lekker oljen ukontrollert ut, og truer med en av de historisk verste miljøkatastrofene i USA Foto: APPhoto/Gerald Herbert/SCANPIXVis mer

Kan koste 70 milliarder kroner

Gigantregning venter i Mexicogolfen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Prisen for oljeutslippet i Mexicogolfen kan bli skyhøy. Et av anslagene er på minst 70 milliarder kroner.

I oljeselskapet BPs kontorer i Houston jobber det eksperter døgnet rundt med å forsøke å få kontroll over utslippet. Samtidig spekulerer analytikere på hva de totale kostnadene av naturkatastrofen vil bli.

BP-sjef Tony Hayward forsikrer at oljegiganten vil betale den svimlende regningen.

- Det kommer til å bli enormt dyrt. Vi vet ikke når de klarer å stanse oljelekkasjen. Jeg tror ikke noen kan si hva dette kommer til å koste, sier sjeføkonom ved analysefirmaet Cumberland Advisors, Robert Eisenbeis, til avisa Christian Science Monitor.

- Må ikke undervurderes

Styreleder i samme firma, David Kotok, sier kostnadene for BP vil komme opp i minst 12 milliarder dollar, noe som tilsvarer om lag 70 milliarder kroner.

- Forpliktelsene er gigantiske og må ikke undervurderes. Anslaget på 12,5 milliarder er bare en begynnelse, sier Kotok.

Om regningen skulle bli i den størrelsesordenen, så vil det være nesten 80 prosent mer enn kostnadene da oljetankeren Exxon Valdez grunnstøtte utenfor kysten av Alaska i 1989.

BP bruker allerede mellom 6 og 7 millioner dollar om dagen til opprenskning. Og da er de statlige og føderale kostnadene ikke inkludert, en regning som trolig også vil havne hos oljeselskapet.

Kjempetrakt

Mens oppryddingsarbeidet ble hemmet av dårlig vær i helgen, har mannskapene hatt bedre arbeidsforhold de siste dagene. BP planlegger å senke en 98 tonn tung trakt ned på havbunnen for å suge opp oljen, men understreker at dette aldri tidligere er blitt gjort på så dypt vann.

Fjernstyrte ubåter skal brukes til å få trakten på plass. Operasjonen er vanskelig i stummende mørke over bløt havbunn, men BP håper å få systemet i gang i løpet av uken.

Norsk Oljevernforening for Operatørselskap (NOFO) opplyser at de skal bistå i opprenskningen, i første omgang ved å levere kjemikalier som bryter ned oljen. Men foreningen vurderer å øke innsatsen i Mexicogolfen etter hvert.

Fiskere

Avhengig av hvordan situasjonen utvikler seg, kan BP bli nødt til å ta regningen både for boring og stansing av oljelekkasjen, opprydding, skader på naturen, samt kompensasjon til fiskere, turistnæring og shippingindustri.

- Dette kommer utvilsomt til å bli dyrere enn Exxon Valdez på grunn av mengden olje som nå pumpes ut i Mexicogolfen, sier Robert Eisenbeis.

Kostnadene etter oljeutslippet i Alaska kom opp i 7 milliarder dollar.

- Ved Exxon Valdez var det et kjent volum på en oljetanker, nå vet vi ikke hvor mye det blir, framholder økonomen.

Aksjekursen stuper

Verdien av BP, som er et av verdens største selskaper, har rast med over 30 milliarder dollar etter ulykken utenfor kysten av delstaten Louisiana.

Men oljeselskapet tjente nesten 40 milliarder dollar i 2008-2009, og eksperter tror giganten kommer til å overleve krisen.

- La oss ikke bli hysteriske. De kommer til å overleve dette, sier analytiker Mark Gilman til nyhetsbyrået AP.


(NTB)