- Kan koste flere tusen kroner grammet

Russland-meteorittene kan bli mer verdt enn gull. Nå er rushet i full gang.

ROMSTEINER: De første fragmentene fra meteoren som strøk over himmelen i Russland på fredag. Analyser viser at de er laget av stein med rundt 10 prosent jern. - De har en veldig uvanlig form. Det tyder på at de har blitt utsatt for et voldsomt sjokk, sier meteorittekspert Morten Bilet. Foto: AFP / URAL FEDERAL UNIVERSITY/ ALEXANDER KHLOPOTOV / NTB SCANPIX
ROMSTEINER: De første fragmentene fra meteoren som strøk over himmelen i Russland på fredag. Analyser viser at de er laget av stein med rundt 10 prosent jern. - De har en veldig uvanlig form. Det tyder på at de har blitt utsatt for et voldsomt sjokk, sier meteorittekspert Morten Bilet. Foto: AFP / URAL FEDERAL UNIVERSITY/ ALEXANDER KHLOPOTOV / NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Russiske forskere bekreftet i går kveld at de har funnet små fragmenter fra meteoren som fredag eksploderte over provinsen Tsjeljabinsk oblast på østsiden av Uralfjellene.

Dette utgjør sannsynligvis bare en forsvinnende lite del av det totale nedfallet. Meteoren, med en estimert masse på 10 000 tonn før den traff atmosfæren og gikk i oppløsning, har trolig spredt store mengder stein over det enorme skogs- og fjellandskapet.

Nå har startskuddet gått for et moderne gullrush.

Store summer Meteoritter kan gå for enorme summer på det internasjonale samlermarkedet, og biter fra profilerte ildkuler som denne er spesielt ettertraktet. Allerede samme dag hoppet folk på fly fra hele verden for å delta i søket, i tillegg til lokalbefolkningen som nå finkjemmer området i håp om å få jackpot.

- Nettet er fullt av folk som sier de vil betale for dette. Kanskje denne greia ikke var så ille likevel, siden noen av oss kommer til å tjene penger, sier tsjeljabinskinnbygger Oleg Karpov ifølge The Sunday Times.

Meteorittsamler Morten Bilet, en av Norges fremste eksperter på emnet, sier at fragmentene er svært ettertraktet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer