- Kan koste oss titusener

Myndighetene anslo at 140 000 norske barn hadde rett på brillestøtte i fjor, men bare ti prosent av dem fikk innvilget støtte. - Jeg tror ikke politikerne forstår hvor mye penger det er snakk om, sier mamma Lill Belsvik.

BLIR DYRT: Emilie (13) bruker +11 i brillestyrke, og ett enkelt par kan koste familien over 10 000 kroner fra egen lomme. Foto: Privat
BLIR DYRT: Emilie (13) bruker +11 i brillestyrke, og ett enkelt par kan koste familien over 10 000 kroner fra egen lomme. Foto: Privat Vis mer
Publisert

- En fotball i ansiktet kan koste oss over 10 000 kroner.

Lill Belsviks frustrasjon over regjeringens nye brillestøtte er til å ta og føle på.

- Jeg har tre barn. Så langt er det bare Emilie (13) som trenger briller, men skulle de to andre også trenge det så hadde jeg måttet ut med rundt 40-50 000 kroner i året, bare for briller, sier hun til Dagbladet.

Lill har lenge vært avhengig av brillestøtteordningen for barn. Datteren hennes Emilie har +11 i brillestyrke og kan ikke se uten brillene sine.

- Bare brilleglassene hennes koster 2 170 kroner per glass. De samlede utgiftene ligger på rundt 13 000 kr i året for ett par briller.

Ingen reparasjoner

Linser, reparasjoner eller flere par briller er ikke dekket av støtteordningen. Belsvik har valgt å ikke tegne privat brilleforsikring.

- Brillestøtten er på 3 150 kroner per år. Det dekker bare ett par briller, så hvis hun knuser dem på trening, eller synet hennes endrer seg, så må jeg igjen ut med 13 000, uten støtte.

- Jeg tror det kommer til å bli enorme forskjeller mellom dagens unger, fordi mange foreldre ikke vil ha råd til ordentlige briller til barna sine, sier Lill.

Kun ti prosent får støtte

Under valgkampen i 2021 ble brillestøtten for barn et tema som skapte stor blest. Arbeiderpartiet og SV beskrev Solberg-regjeringens tidligere innstramming av ordningen som et av mange «usosiale kutt».

I statsbudsjettet for 2022 ble det satt av 220 millioner kroner for å styrke ordningen. Da anslo myndighetene at 140 000 barn var berettiget til å få brillestøtte.

Men ifølge Synsinformasjon, optikerbedriftenes bransjeorganisasjon, var det bare 14 000 barn som fikk innvilget brillestøtte i fjor.

- Den nye tilskuddsordningen treffer nok ikke like godt som den forrige ordningen, skriver Synsinformasjon.

Mangel på informasjon

Stortingsrepresentant Tuva Moflag fra Arbeiderpartiet tror noe av grunnen er mangel på informasjon.

STORE KUTT: Tuva Moflag fra AP mener at Solberg-regjeringens tidligere kutt kan gjort at flere ikke vet de kan få støtte under den nye ordningen Foto: Stortinget
STORE KUTT: Tuva Moflag fra AP mener at Solberg-regjeringens tidligere kutt kan gjort at flere ikke vet de kan få støtte under den nye ordningen Foto: Stortinget Vis mer

- Vi tror at noe av grunnen til at ikke så mange har tatt i bruk ordningen, er at de ikke har fått med seg at de nå kvalifiserer for støtte under den nye ordningen.

- Solberg-regjeringen innførte store kutt på brilleordningen, noe vi har prøvd å reversere. Men i fjor bevilget vi 220 millioner kroner, som skal komme ungene til gode.

Dekker ikke synsundersøkelse

- I Emilies alder kan synet endre seg raskt i løpet av et år. Den nye ordningen dekker verken synsundersøkelser eller kontroller, sier Lill Belsvik.

SER IKKE UTEN: Emilie er helt avhengige av briller for å se, noe som koster familien over ti tusen kroner i året. Foto: Privat
SER IKKE UTEN: Emilie er helt avhengige av briller for å se, noe som koster familien over ti tusen kroner i året. Foto: Privat Vis mer

- Hun begynte med briller da hun var fire år. Bare i løpet av det første året hadde hun fire forskjellige par briller, da fikk vi dekket alt. Under dagens ordning hadde dette kostet meg 40-50 000 kroner.

Synsinformasjon reagerer også på mangelen på støtte for synsundersøkelser.

- Det er leit at vi ikke har kommet lenger enn at synsundersøkelsen av barn og unge fortsatt må betales fullt ut av foresatte. Synsundersøkelsen gir informasjon om et barn trenger synshjelpemidler eller annen oppfølging i helsevesenet, uttaler daglig leder Tina Alvær i en pressemelding.

Provoserer

- Jeg tror ikke politikerne bak dette vedtaket helt forstår hvor mye dette faktisk koster oss. Den siste synsundersøkelsen til Emilie kostet 1090 kroner, sier Lill Belsvik.

- Det virker som noen politikere tror at foreldre kjøper dyre designerbriller på statens regning, det provoserer meg.

Hun poengterer at innfatninger til barn må tåle litt mer enn de for voksne.

- Jeg kjøper jo ikke særlig dyre innfatninger, men de må jo passe Emilies ansikt og tåle litt lek.

I sin pressemelding legger Synsinformasjon vekt på barns behov for robuste briller som skal tåle lek og aktivitet.

BRILLER: At det dugger på brilleglassene når man bruker munnbind er noe mange må forholde seg til. Her får du tips hvordan du kan unngå det. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Håper på endring

Lill Belsvik håper nå at politikerne skal se på brillestøtteordningen på nytt og gjøre endringer.

- Tannlege for barn er dekket. Så hvorfor er ikke synet, det viktigste vi har, også dekket?

Tuva Moflag fra Arbeiderpartiet forteller at partiet er åpne for å gjøre endringer.

- Vi vil undersøke hvorfor ordningen ikke har blitt tatt i bruk så mye som den burde og er åpne for å gjøre justeringer, hvis det betyr at flere kvalifiserer.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer