Kan kreve avhør i Norge av Stasi- pamper

Etter at han i to dager har svart på spørsmål fra førstestatsadvokat Lasse Qvigstad, vurderer spionsiktede Stein Viksveen å kreve at hans påståtte føringsoffiserer fra Stasi innkalles til Norge som vitner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sammen med sin forsvarer Atle Helljensen, vil Viksveen allerede i dag ta stilling til om han skal kreve rettslige avhør, som han også tidligere har bedt om.

- Gjør jeg det, utelukker jeg ikke at jeg vil kreve at de samme Stasi-offiserene som POT har avhørt i Tyskland, nå kommer til Norge for å forklare seg, sier Viksveen til Dagbladet.

20 Stasi-folk

Skjer det, risikerer inntil 20 tyske Stasi-medarbeidere å bli innkalt til avhør både hos Viksveen som vil reinvaske seg i Norge og til rettslige avhør som påtalemyndigheten vil kreve avholdt i Tyskland.

Viksveen har ikke mistet kamplysten etter to dager i Oslo forhørsrett, der han i går ble konfrontert med navnene på de seks Stasi-offiserene som har fortalt at de var hans to føringsoffiserer, samt navnene på to instruktører.

- Det kjennes godt endelig å få innsyn i saksdokumentene, sier Viksveen, som hjemme i Stavanger har kastet seg over samlingen på 18 ringpermer.

498 rapporter

Sju permer omfatter de til sammen 498 rapportene som Viksveen under dekknavnet «Lanze» skal ha overlevert i Stasi i årene 1973 til 1989.

- Qvigstad kom under utspørringen ikke en eneste gang inn på innholdet i rapportene. Det bekrefter at han ikke har mye å fare med, mener Viksveen.

- For meg handler utfallet av Viksveen-saken ikke om min og POTs prestisje. Å påstå det er tøv, selv om saken er blitt dramatisert og personfokusert på Viksveen og meg.

Jeg føler intet press, sier Qvigstad til Dagbladet.

TELLER PÅ KNAPPENE: De rettslige avhørene av spionmistenkte Stein Viksveen ble avsluttet i går. Nå vurderer han å innkalle vitner fra det tidligere Stasi til Norge, til avhør på sine premisser.