Britisk etterretning:

- Kan kunngjøre annektering

Britisk etterretning mener president Vladimir Putin kan komme til å kunngjøre annektering av ukrainske områder, når han taler til det russiske parlamentet fredag.

SKAL TALE: Britisk etterretning mener Vladimir Putin vil kunngjøre annektering av ukrainske områder fredag. Foto: Ilya Pitalev / Sputnik / Kreml / AP / NTB
SKAL TALE: Britisk etterretning mener Vladimir Putin vil kunngjøre annektering av ukrainske områder fredag. Foto: Ilya Pitalev / Sputnik / Kreml / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det kommer fram i det britiske forsvarsdepartementets daglige etterretningsoppdatering om krigen i Ukraina.

- Det er en realistisk mulighet for at Putin vil bruke denne anledningen til å formelt kunngjøre en annektering av de okkuperte områdene i Ukraina, skriver britisk etterretning.

- Støtte til konflikten

De såkalte folkeavstemningene i Donetsk, Luhansk, Zaporizjzja og Kherson skal avsluttes tirsdag. Avstemningene er blitt fordømt av en rekke land.

Resultatet ventes å bli brukt av Russland som påskudd for å annektere de russiskokkuperte regionene sør og øst i Ukraina.

- Russlands ledere håper nesten helt sikkert at en slik kunngjøring vil bli sett på som en rettferdiggjøring av den «militære spesialoperasjonen» og konsolidere patriotisk støtte til konflikten, heter det videre i oppdateringen.

BØR STRAFFES: 21. september beordret Russlands president Vladimir Putin delvis mobilisering. To av Vladimir Putins fremste propagandister har nå kritisert håndteringen av den delvise mobilisering i beste sendetid på statskontrollert russisk TV. Oversetter: Julia Davis News/ twitter Vis mer

- Sannsynligvis ikke innfridd

Ifølge det britiske forsvarsdepartementet vil denne ambisjonen sannsynligvis ikke innfris. Det begrunnes med en økende bevissthet om Russlands siste tilbakeslag på slagmarka, og betydelig uro rundt mobiliseringen.

Lokale embetsfolk har uttalt at den påkrevde valgoppslutningen i folkeavstemningene på 50 prosent, nå har blitt oppnådd i Kherson-fylket og Zaporizjzja, sør i Ukraina. Fra før har man oppfylt kravet i Donetsk og Luhansk. Avstemningene ble innledet fredag, og Russland venter at andelen som stemmer for å innlemmes skal ligge på 80–90 prosent.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer