Kan kvele seg selv

Sist søndag kunne du se fotball på TV fra 13.45 til 21.00 om kvelden. Hvordan sju timer i sofaen foran en TV-skjerm med høyt støynivå virker inn på familielivet, kan man forestille seg. Mer alvorlig er spørsmålet: Vil alle TV-kampene kvele interessen for fotball?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladets rundspørring til sentrale fotball-ledere og trenere viser at oppfatningen om at vi begynner å bli mette på TV-fotball, er samstemmig. Det er et alvorlig signal - både til TV-selskapene som pøser ut milliarder for å sikre seg rettighetene og til fotball-forbundene nasjonalt og internasjonalt.

  • De budrundene som har gått forut for rettighetene til de største attraksjonene som EM- og VM-sluttspillene, Champions League, Premier League og italiensk serie A har vært nesten grenseløse. Grunnen til at den gode gamle «Tippekampen» ikke lenger finnes på NRK, er at vår statskringkaster ikke kan tilby så mye penger som reklame-TV-kanalene og betalings-TV-kanalene. Derimot har «fredspakten» mellom NRK og TV2 ført til et høyere antall overføringer av norske kamper, samtidig som Canal+ og TV3 har økt antall overføringer av Premier League og Champions League.

Derfor kan du se toppfotball direkte på TV nesten hver kveld, gjerne to kamper.

  • Bakgrunnen for utvidelsen av Champions League er interessant: 14 av Europas største og rikeste klubber presset i fjor høst på for å lage sin egen liga. På den måten kunne de sikre seg selv en større andel av rettighetsinntektene. For å ikke miste kontrollen ga UEFA etter for klubbenes krav og utvidet turneringen til 32 lag - tre år tidligere enn planlagt. Med flere lag blir det flere kamper, flere TV-overføringer og mer penger i kassa.

I løpet av tre måneder ble inntektene til Champions League fra TV, sponsorer og marketing mer enn fordoblet, til 3,9 milliarder. Av dette kan vinnerlaget sette 320 millioner på konto!

  • Den sinnssyke pengekarusellen når det gjelder spillerlønninger henger sammen med de kommersielle inntektene, men samtidig er det en ballong som kan sprekke hvis seertallene svikter. Allerede nå ser vi at interessen for de dårligste lagene, som f.eks. Molde, er liten - både når det gjelder publikumsframmøte og TV-oppslutning.

Derfor trues UEFA og norsk toppfotball fortsatt av følgende scenario: Hvis seerne og publikum svikter, vil de 14 rikeste klubbene i Europa gå sammen om en egen liga som får all oppmerksomhet og alle inntekter.

Men også i denne sammenhengen kan Rosenborg vise vei. Når trønderne viser at de kan slå de beste, kan det påvirke maktkampen i UEFA i retning av en mer rettferdig fotballpolitikk der alle land og alle klubber behandles likt.

Rosenborg spiller dessuten så god fotball at det aldri er aktuelt å trykke på avknappen!