Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kan lett havne i mer alvorlige kriminelle miljøer

Uttalelsen er fra da Adnan Osman Sahardin (25) ble dømt for trusler og vold i 2005. Nå jages han for drap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Oslopolitiet gikk tidligere i dag ut med en etterlysning av Adnan Osman Sahardin (25) alias Zaki etter drapet på en mann i 20-åra i Holsts gate på Grünerløkka natt til 24. mars.

Mannen er formelt siktet for drap på sin egen kamerat og etterlyses blant annet i utlandet.

Dagbladet.no har fått tilgang til flere saker han tidligere er dømt for. Den mest alvorlige er datert til mai 2005 da han ble dømt til et og halvt år i fengsel for å ha oppbevart og solgt heroin. Han er tidligere også bøtelagt etter det Dagbladet.no opplyst.

Men det er ikke den type forbrytelser politiet kjenner han mest fra.

- Han er kjent for oss fra en rekke forhold, blant annet vold og trusler, sier politiinspektør Hanne Kristin Rohde til Dagbladet.no.

Til Norge alene

Fire måneder før heroindommen ble Sahardin dømt for 14 forskjellige forhold i Oslo tingrett. Forholdene omhandlet blant annet vold, drapstrusler, trusler, for å ha motsatt seg politiet og narkotika.

Men dommen forteller ikke bare hva han har gjort og er dømt for. Den forsøker også å gi en forklaring på hvorfor han gjorde som han gjorde.

ÅSTEDET: Her i Holsts gate på Grünerløkka ble en mann skutt og døde senere av skadene. En mann er pågrepet og siktet, mens annen person fremdeles er på frifot. Foto: Dagbladet.no-tipser
ÅSTEDET: Her i Holsts gate på Grünerløkka ble en mann skutt og døde senere av skadene. En mann er pågrepet og siktet, mens annen person fremdeles er på frifot. Foto: Dagbladet.no-tipser Vis mer

Sahardin kom, ifølge dommen, til Norge alene fra Somalia som 17-åring i 1999.

I dommen fra 2005 heter det:

”Handlingene som tiltalte nå skal straffes for, sammenholdt med bøteregisteret, viser at tiltalte fra 2003 er kommet inn på et spor i livet hvor veien lett kan føre hen til mer alvorlige kriminelt belastede miljøer.”

Moren drept i krigen

Dommeren skriver videre:

”Tiltaltes handlingsmønster kan langt på vei forklares - men ikke aksepteres - ut i fra hans personlige bakgrunn. Etter en utrygg tilværelse i et krigspreget Somalia kom han alene som tenåring til Norge. Han mor ble drept i krigen, og han har ikke hatt kontakt med sin far og sine søsken siden han kom hit til landet for mer enn fem år siden.”

Videre heter det at han med unntak av ett år på videregående skole og noen kortvarige arbeidsforhold, lever av sosialstønad.

”Med et slikt utgangspunkt mener retten at han under soning av en fengselsstraff risikerer å knytte seg til hardere kriminelle miljøer.”

image: - Kan lett havne i mer alvorlige kriminelle miljøer

- Bidrar til frykt i hovedstaden

Sahardin fikk 120 dagers samfunnsstraff for de 14 straffbare forholdene. 25-åringen vedtok dommen på stedet.

Dommen det refereres fra omtaler en rekke saker i Oslo sentrum på nattestid. Han har, ifølge Oslo tingrett, vært i en rekke slagsmål i og utenfor populære utesteder i Oslo sentrum og spisesteder der det samles mye folk.

Domstolen mener mannen bidrar til frykt i hovedstaden:

”Adferd av denne art bidrar til at mange mennesker ikke tør å være i byen på nattetid eller unngår å oppholde seg på steder hvor de i utgangspunktet burde kunne føle seg trygge. Det er nødvendig å markere at slik oppførsel ikke er akseptabel. …”

- Ikke farlig

I dag etterlyses altså mannen for drap.

- Akkurat nå vet vi ikke hvor han er, men vi prioriterer etterforskningen i denne saken om å finne ham, sier politiinspektør Rohde til Dagbladet.no.

25-åringen karakteriseres ikke som farlig av politiet, men de anmoder publikum om å ikke ta saken i egne hender dersom de ser ham.

I tillegg til Sahardin er en 23 år gammel mann, også fra Somalia, drapssiktet og varetektsfengslet i saken.

Han er også tidligere voldsdømt.

ETTERLYST: Adnan Osman Sahardin (25) fra Somalia etterlyses etter at en person ble skutt og drept på Grünerløkka natt til 24. mars. Han er tidligere dømt for flere voldsforhold og har en vanskelig bakgrunn fra det krigsherjede Somalia.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media