Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kan lett skje i Norge

I går ble svenske Fadime (26) brutalt skutt og drept av sin egen far. Også i Norge truer fedre og brødre med å ta livet av barna sine. Minst 23 unge mennesker fryktet i fjor for sine liv, og par må flykte fra familiene sine.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Redde ungdommer møter opp hos

Selvhjelp for innvandrere og flyktninger (SEIF) etter at foreldrene har lagt planer om tvangsekteskap. Mange som møter opp, er i akutt krise, og flere av ungdommene må rømme fra familiene sine for å unngå å bli giftet bort. Flere blir truet på livet av familiene sine.

- Jeg er sjokkert over graden av tvang, trusler og vold som er innebygd i disse tradisjonene. Vi har flere saker som jeg kaller «Romeo og Juliette»-saker, der foreldrene på den ene siden eller begge sider er helt frenetisk mot forholdet deres, sier Gerd Fleischer.

- Dette kan lett skje i Norge. Vi har konkrete saker, og i slike saker er det et stort apparat og sterkt sikkerhetsopplegg. I en «Romeo og Juliette»-sak hjalp vi paret til et trygt sted. Faren, onkelen og broren bevæpnet seg og kjørte Oslo-Trondheim-Oslo for å drepe dem begge. Dette skjedde i nyere tid, forteller hun.

Hun understreker at ingen av dem som fått hjelp til å rømme, har blitt funnet av familiene sine etterpå.

- I fjor fikk vi henvendelser fra både gutter og jenter. Av dem som kontaktet oss, var det 23 ungdommer som fryktet for sine liv! Det er snakk om trusler om vold og drap, trusler som absolutt må tas alvorlig, sier Fleischer.

Hjelper dem å rømme

Det hender at familier ombestemmer seg og legger bort planene om giftermål når de får tenkt seg litt om. Men ikke alle tør å flytte hjem igjen til foreldrene, ifølge Belinda de Leon ved selvhjelpssenteret.

- Det hender at familier sier at de har glemt ekteskapsplanene. Kanskje er det litt telefonkontakt mellom ungdommene og foreldrene. Men noen er forsiktige til de føler at det er trygt.

I mai i fjor ble 27 år gamle Kucuk Huriye Koyuncu stukket ned av eksmannnen sin i Kristiansand. Eksmannen slo til rett etter at kvinnen hadde levert deres fire år gamle datter i barnehagen og drepte 27-åringen med en mengde knivstikk.

Både Kucuk Huriye Koyuncu og drapsmannen var kurdere fra Tyrkia. Æresdrapet skjedde sannsynligvis fordi Koyuncu hadde gjort det som ellers er norske kvinners rett - hun tok ut skilsmisse.

Kurdiske jenter utsatt

Hege Storhaug har i mange år jobbet med saker om tvangsekteskap og æresdrap. Hun tror at kurdiske jenter er ekstra utsatt.

- Den kurdiske æreskulturen er veldig sterk. Æresdrapskulturen lever blant kurdere både i Skandinavia og i Kurdistan, sier Storhaug.

- Jeg kjenner mange kurdiske jenter i Norge som frykter for livet sitt. Når vi tenker på kurdere, tenker vi på undertrykkelse, Saddam og PKK-geriljaen. Vi har glemt kvinnene. Mange kurdiske jenter giftes bort til fettere, og kontroll av jenter står sterkt. Parallellene til drapet i Sverige er klare - tre svensk-kurdiske jenter har blitt drept fordi de har prøvd å leve svensk.

Storhaug er provosert av at drapene på kvinner omtales som «familietragedier» og ender som notiser i avisene.

- Hvis denne jenta hadde blitt drept i Norge, hadde det da blitt fakkeltog? Hvis ikke dette er et diskriminerende drap, så vet ikke jeg. Hun ble drept fordi hun var kvinne, sier Storhaug.

- Innvandrerjenter har det ofte ikke bedre i Skandinavia enn i hjemlandene. Regjeringene gjør lite med kvinnenes situasjon, mannskulturen får lov til å råde.

Hele Norges coronakart