Krigen i Ukraina

- Kan lide katastrofale tap

USA sender trolig sitt nye rakettartilleri til Ukraina. Med dem kan russiske styrker potensielt lide katastrofale tap.

RAKETTARTILLERI: USA vil trolig sende det nye våpenet GLSDB til Ukraina. Tidligere har USA sendt High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS), som her er avbildet. Det nye våpensystemet har dobbel så lang rekkevidde. Foto: AP Photo/Aaron Favila/NTB
RAKETTARTILLERI: USA vil trolig sende det nye våpenet GLSDB til Ukraina. Tidligere har USA sendt High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS), som her er avbildet. Det nye våpensystemet har dobbel så lang rekkevidde. Foto: AP Photo/Aaron Favila/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ventet at USA kommer til å sende det nye rakettartilleriet «Ground Launched Small Diameter Bomb» (GLSDB) til Ukraina.

Dermed møter USA president Volodymyr Zelenskijs bønn om raketter som kan nå de russiske styrkene langt bak frontlinjene.

Det kan føre til at russiske styrker nå må tilpasse seg eller møte potensielt katastrofale tap, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Dobbelt rekkevidde

Det nye våpenet, GLSDB, kan treffe mål på to ganger avstanden til rakettartillerisystemet «High Mobility Artillery Rocket System» (HIMARS), som USA tidligere har sendt til Ukraina.

Hvis Ukraina får GLSDB, som en del av den kommende våpenhjelpepakken fra USA, vil de ukrainske styrkene kunne nå mål på 151 kilometer.

Det betyr at rakettartilleriet vil kunne nå alle Russlands forsyningslinjer øst i landet, samt deler av den russisk-okkuperte Krim-halvøya.

HIMARS: Ukrainske styrker skal ha angrepet en russisk kolonne med HIMARS missilsystemer i Luhansk-regionen. Video: Telegram. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

- Bremser betydelig

Dette vil kunne tvinge Russland til å flytte sine forsyninger lengre vekk fra frontlinjene, som igjen vil gjøre det vanskelig for de russiske styrkene å gå til angrep.

- Dette kan bremse russiske angrep betydelig. Akkurat som at HIMARS påvirket krigens utvikling, vil disse rakettene påvirke utviklingen enda mer, sier Andriy Zagorodnyuk, Ukrainas tidligere forsvarsminister.

GLSDB kan leveres til Ukraina så tidlig som våren 2023, ifølge et dokument Reuters har fått innsyn i.

- Redusere angrepspotensialet

Da USA først sendte HIMARS- artilleri i juni, ble det en stor hjelp for den ukrainske hæren.

Rakettene, som har en rekkevidde på 77 kilometer, ble brukt til å ødelegge russiske ammunisjon- og våpenlager.

- Vi er foreløpig ikke i stand til å nå russiske militæranlegg som er lengre enn 80 kilometer unna, sier den ukrainske militæranalytikeren Oleksandr Musiyenko til Reuters.

- Hvis vi kan nå dem helt til den russiske grensen, eller på okkuperte Krim, så vil dette selvfølgelig redusere angrepspotensialet til russiske styrker, legger han til.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer