Lysbakken sammenligner Siv Jensen med sjaman:

- Kan like gjerne danse regndans

- Det er politisk overtro, økonomisk sjamanisme. Siv Jensen kunne like gjerne danset regndans, sier SV-leder Audun Lysbakken regjeringens tro på vekstfremmende skattekutt.

GRØNN BONUS: SV-leder Audun Lysbakken foreslår at nye miljøavgifter skal føres tilbake til folk. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
GRØNN BONUS: SV-leder Audun Lysbakken foreslår at nye miljøavgifter skal føres tilbake til folk. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Lysbakken gikk hardt ut mot regjeringens økonomiske politikk da han åpnet SV-landsmøtet på Gardermoen fredag.

- De åtte rikeste personene i Norge har større formue enn halve folket til sammen, var bare ett av mange bilder på hvordan forskjellene ifølge SV-lederen øker.

Og mens «de rike drar fra», gir finansminister Siv Jensen (Frp) dem ifølge Lysbakken, «smørebuss, høydeopphold og energidrikk for at de skal øke forspranget enda mer».

Sjamanisme og overtro

Lysbakken mener at denne politikken kommer til å avgå med døden.

- Lenge etter at andre land har innsett at skattekutt til de rike ikke sildrer ned til folket, venter norsk høyreside trofast på det samme mirakelet her til lands. Det er politisk overtro, økonomisk sjamanisme. Siv Jensen kan like gjerne danse regndans for å få billigere strøm, sa Lysbakken til latter og applaus fra salen.

Også milliardæren Stein Erik Hagen fikk et lite stikk:

– Stein Erik Hagen ble intervjuet om ulikhet og eliter og sa at «den debatten er litt fjern for meg». «Litt fjern», og det er for mannen som kom hjem fra USA i fjor og hadde betalt flere millioner kroner for et 18 meter høyt selvlysende plasttre, sa Lysbakken.

SVs svar er mer i skattelette enn det regjeringen foreslår til de med inntekt under 600 000 kroner. Partiet vil innføre gratis skolemat og billig tannbehandling, kombinert med det Lysbakken omtaler som «nye luksusskatter for de på toppen».

Skatteøkninger på toppen

Konkret vil Lysbakken ha økt toppskatt for dem med inntekt over 1,5 millioner kroner (omtalt som direktørskatt), økt boligskatt for dem som eier mange boliger (spekulantskatt) og økt arveskatt (maktskatt på skyhøy arv).

- Direktørskatt. Spekulantskatt. Maktskatt. Mer skatt på luksus og privilegier, mindre skatt på det viktigste vi har, nemlig arbeid, ifølge Lysbakken.

Statsminister Erna Solberg (H) fikk også oppmerksomhet i SV-lederens tale:

- Jeg kan oppsummere Erna Solbergs politiske karriere i to setninger. Hun skrev ei bok som het mennesker, ikke milliarder. Og så gjorde hun det motsatte, sa han.

Grønn «new deal»

Lysbakken bruker SV-landsmøtet til å lansere partiets grønne «new deal». En helhetlig plan skal legges fram før neste stortingsvalg i 2021.

SV vil kombinere utjevning av økonomiske forskjeller med å løse klimakrisen, understreker partilederen. Han vil gå hardt til verks:

- Klimakrisen er mer alvorlig enn en finanskrise, og en like eksistensiell trussel som en krig. Det er på tide vi behandler den på samme måte, sier han.

Grønn folkebonus

Lysbakken vil ha med seg det brede lag av folket og unngå folkeopprør - eller gule vester, som han sa - ved å gi noe tilbake:

- Vi foreslår en grønn folkebonus. Sånn kan vi gjøre klimapolitikken rettferdig og populær, også de gangene vi må gjøre det dyrere å forurense.

Lysbakken ser for seg tre måter en grønn folkebonus kan utformes på.

Enten ved å gi like mye eller mer i skattelette til de med vanlige og lave inntekter som miljøavgiftene øker, innføre dansk modell der det hvert år utbetales en årlig kompensasjon for grønne avgifter til alle med inntekt under en viss grense - eller ved at alle nye klimaavgifter i sum betales tilbake til alle som en fast sum.

- Jeg har ikke bestemt meg for hva jeg mener er den beste løsningen. La oss begynne debatten om det her på landsmøtet. Det jeg er helt sikker på er at en grønn folkebonus er en viktig del av en Grønn ny deal, sa Lysbakken.

Sperregrensen

SV-lederen innledet talen til landsmøtet med et lite spark til Venstre og KrF.

- Erna Solberg leder de rike sin regjering. Det er vanlig å si at hun ikke gjør noe for de svake i samfunnet. Det er jeg uenig i. Hun har jo tatt KrF og Venstre inn i regjering, sa Lysbakken som la til:

- Det er ufint å erte partier fordi de er små. Jeg bare synes det er litt deilig å spøke med sperregrensen, jeg har ventet på det i årevis.

Selv har SV et snitt på meningsmålingene i mars på 7,5 prosent. På Dagbladets måling for mars lå partiet uendret på 7,0 fra februar. Og med 2 500 nye medlemmer siden nyttår går SV inn i landsmøtet med rekordmange nesten 15 000 medlemmer.

NSB, EØS og profitt-forbud

Lysbakken leverte også følgende politiske erklæringer i landsmøtetalen:

* Forby innleie og hive bemanningsbyråene ut av norsk arbeidsliv.

* Om EØS-avtalen: Ta makten over arbeidslivet tilbake, fordi alle arbeidere i Norge skal ha norske lønns- og arbeidsgiverbetingelser.

* Ta tilbake statlig eierskap over naturressurser og infrastruktur. Gjeninnføre NSB som navn på Vy.

* Grunnlovfeste folkets rett til å eie naturressursene i havet og flytte store kvoter fra trålerredene til kystflåten.

* Innføre et nasjonalt forbud mot profitt på grunnleggende velferd.

* Si nei til åpning av nye oljefelt.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer