Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kan like gjerne være en hund

Ulveeksperter sier dyret som er avbildet i VG i dag har litt tynn pels til å være ulv vinterstid.

VG I DAG: VGs forside er preget av hovedsaken om at ulv er løs i Oslo. Ulveeksperter Dagbladet har snakket med er ikke helt sikker på om det er riktig. Foto: Faksimile av forside.
VG I DAG: VGs forside er preget av hovedsaken om at ulv er løs i Oslo. Ulveeksperter Dagbladet har snakket med er ikke helt sikker på om det er riktig. Foto: Faksimile av forside. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no) Ifølge dagens papirutgave av VG, ble det observert ulv i Groruddalen i Oslo i går.

De fire rovdyr- og ulveeksperter Dagbladet har snakket sier det er umulig å si om dyret som er avbildet på forsiden av VG er en hund eller en ulv.

- Umulig å si
VG skriver tittelen «To eksperter om sensasjonsbildet: Ulv løs i Oslo».

- Bildet som VG baserer sin sak på er et uskarpt mobilbilde. For meg er det helt umulig å fastslå om dette er en ulv eller en hund, sier ulveekspert Terje Bø fra Direktorat for naturforvaltning.

Han påpeker at dyret har karakteristikker som minner om ulv, men også karakteristikker som er mer typisk for hund.

- Hodeformen og fargen på dyret kan se ut som en ulv. Det faktum at dyret er slankt med høystrakte bein er også likt skandinaviske ulver. Men ulver på denne tiden av året har gjerne noe mer pels. Den er også litt tynn i nakken til å være en ulv, sier Bø.

Han nevner at polarhunden er nært beslektet med ulv.

- Kan like gjerne være hund
Ulveekspert Morten Kjørstad, som også jobber i Direktorat for naturforvaltning, har sett «ulvebildet» i VG. Han er enig med sin kollega at det er umulig å fastslå om dyret på bildet er en ulv.

- Det kan like gjerne være en hund selv om kroppsfasongen og fargen ligner på en ulv, sier Kjørstad.

- Hvis det er ulv i et tett befolket område, vil vanligvis Statens naturoppsyn få inn flere meldinger om dette, legger han til.

Ingen flere har sett ulven
Det er kun kommet inn én melding så langt til Naturoppsynet. Den kom inn i går kveld, ifølge Jan Wilberg, rovviltansvarlig i Oslo, Akershus og Østfold.

- Det har hendt flere ganger før at vi har fått inn meldinger om ulv, men så viser det seg å være en hund, sier Wilberg.

Han har studert bilde av dyret i dagens VG, og er usikker på om det er ulv.

- Bildet er ikke bra nok til å konkludere. Dette er i hvert fall noe av det mer ulvelike jeg har sett, sier Wilberg.

Rovviltkonsulent i Hedmark, Erling Maartmann, mener dyret i VG like godt kan være en hund som en ulv. Også han påpeker at pelsen ser litt tynn ut til å være ulv på vinterstid, men at dette ikke nødvendigvis er tegn på at det er en hund.

- Hvis dyret er en ulv, er det rart om ikke flere har sett det og tatt bilder av det, sier Maartmann til Dagbladet.

UMULIG Å VÆRE SIKKER:
Seksjonsleder Terje Bø i Direktoratet for naturforvaltning mener det er umulig å fastslå om dyret i VG er ulv eller hund ut ifra bildet.
Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX
UMULIG Å VÆRE SIKKER: Seksjonsleder Terje Bø i Direktoratet for naturforvaltning mener det er umulig å fastslå om dyret i VG er ulv eller hund ut ifra bildet. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media