Corona

- Kan likevel være smittet

Oslo kommune ber Oslo-folk teste seg før de drar på vinterferie. Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad gjentar advarselen mot å sette for stor lit til en negativ prøve. - Bare et øyeblikksbilde, sier han.

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad ber den norske befolkningen til å være varsomme rundt smittevern - selv med negativ test. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I slutten av november kom beskjeden om at statsministeren åpnet for at reisende burde teste seg før juleferien.

Så kom «kontrabeskjeden» i begynnelsen av desember: norske helsemyndigheter advarte mot å sette for stor lit til coronaprøver før eventuelle hjemreiser.

- Det er en falsk trygghet. Det viktigste er å unngå å bli smittet. Det gjør man ved å holde god avstand, og være forsiktig med hvor man er, sa assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til NRK.

Begrunnelsen, forklarte Nakstad, var at en test bare sier noe om at du er smitteførende akkurat den dagen du tester deg.

- Fint med lav terskel

Mandag oppfordrer helsebyråd Robert Steen (Ap) likevel Oslo-folk til å teste seg for corona før de drar på vinterferie. I en pressemelding skriver Oslo kommune at folk oppfordres til å teste seg før avreise - både for å den reisendes del, og for å hindre at de drar med seg smitte til resten av landet.

Nakstad er ikke negativ til oppfordringen - men gjentar advarselen fra i fjor.

- Vi synes det er fint at det er en lav terskel for testing av Oslo-borgere. Man bør absolutt teste seg ved nyoppståtte symptomer på covid-19, som feber, slapphet, bortfall av smaks- eller luktesans, hodepine, tett nese eller andre luftveissymptomer, skriver han i en e-post til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer