Kan liv eksistere på denne planeten?

Gliese 581d kan muligens ha flytende vann på overflaten.

Forskere trodde lenge at planeten Gliese 581d lå for langt unna moderstjernen Gliese 581 til at vann kunne være i en annen form enn is. Nå viser avanserte datamodeller at planeten kan være i stand til å ha en kraftig nok drivhuseffekt til at det finnes flytende vann - en forutsetning for liv som vi kjenner det. Foto: AFP PHOTO / HO / LMD / CNRS / SCANPIX
Forskere trodde lenge at planeten Gliese 581d lå for langt unna moderstjernen Gliese 581 til at vann kunne være i en annen form enn is. Nå viser avanserte datamodeller at planeten kan være i stand til å ha en kraftig nok drivhuseffekt til at det finnes flytende vann - en forutsetning for liv som vi kjenner det. Foto: AFP PHOTO / HO / LMD / CNRS / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En energikilde og flytende vann. Dette er nøkkelfaktorene for at liv, som vi kjenner det, skal kunne eksistere på andre planeter (eller måner).

Eksoplaneten Gliese 581d kan teoretisk sett leve opp til dette, antyder en ny studie. Planeten ligger trolig i den såkalte beboelige sonen rundt moderstjernen Gliese 581, en rød dverg bare 20 lysår - et kosmisk steinkast - unna jorda, ifølge forskerne.

Også kalt «gullhårsonen», er dette avstanden fra solen hvor planeten får mengden lys som skal til for at vann verken fryser eller koker bort og forsvinner.

Dersom dette er riktig, vil steinplaneten Gliese 581d være den første fremmede kloden vi har funnet som potensielt kan opprettholde liv, med jordliknende karakteristikker som hav, skyer og regnvær, ifølge studien publisert i tidsskriftet The Astrophysical Journal Letters, melder Space.com.

Studien og de foreløpige resultatene forutsetter at Gliese 581d har en tykk atmosfære bestående av karbondioksid (CO2) som fører til en betydelig drivhuseffekt. Dette kan produsere nok varme til at vann holder seg flytende. Flere andre studier har antydet liknende.

Dette er en spekulativ antakelse; forskerne konkluderer ikke med at atmosfæren er slik, men holder muligheten åpen.

- Det er mulig på en så stor planet, men ikke helt sikkert, sier de ifølge nettstedet.

Og forutsetningen om at planeten har en tykk CO2-atmosfære er helt nødvendig. Planeten mottar bare én tredjedel av energien jorda får fra vår sol, og den er trolig i en såkalt bundet rotasjon. Det gjør at den samme siden alltid vender mot solen - akkurat som månen gjør mot jorda.

Dermed er det evig dag på én side, og evig natt på den andre. På grunn av dette har forskere ment at nattsiden er permanent nedfryst, noe som ødelegger mulighetene for et livsbærende klima, ifølge Space.com.

Forskerne bak den nye studien, som er tilknyttet Laboratoire de Métrologie Dynamique ved Institut Pierre Simon Laplace i Paris, har utviklet datamodeller for å simulere atmosfærer på fremmede planeter.

Simuleringene viser at Gliese 581d kan ha flytende vann på overflaten, dersom atmosfæren er CO2-tett. Drivhuseffektene vil kunne produsere nok varme til å opprettholde flytende vann, og dette kan sirkulerer over til nattsiden slik at den ikke fryser over, ifølge forskerne.

Det kan ta flere år før vi får et klart svar på spørsmålet. For å avgjøre med sikkerhet om Gliese 581d faktisk er beboelig for liv - som vi kjenner det - må forskere observere og analysere atmosfæren direkte, noe som krever en ny generasjon avanserte teleskoper.

Avstanden på 20 lysår, om enn svært kort sammenliknet med det store bildet, er et relativt alvorlig hinder for en direkte utforskning med mennesker eller sonder. Dagens romfartøy vil bruke cirka 300 000 år på ferden.

En annen planet i solsystem rundt Gliese 581 kan potensielt være beboelig for liv - dersom den finnes. Gliese 581g er rundt tre ganger så massiv som jorda og trolig en klode bestående av stein (i motsetning til gassplaneter). Den ligger midt i den beboelige sonen.

Men etter at den ble annonsert med brask og bram i fjor høst, har oppfølgingsstudier fortsatt til gode å bekrefte at planeten faktisk eksisterer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer