Nye våpen til Ukraina:

Kan lure russiske piloter

Utstyr som til vanlig brukes til pilottrening, er nå på vei til Ukraina. Det kan avverge nye missilangrep ved å lure russiske piloter.

BRUKES TIL TRENING: USA har gitt Ukrainske styrker militært utstyr som brukes til å etterligne angrep. Foto: Amerikansk luftforsvar/Leon Redfern.
BRUKES TIL TRENING: USA har gitt Ukrainske styrker militært utstyr som brukes til å etterligne angrep. Foto: Amerikansk luftforsvar/Leon Redfern. Vis mer
Publisert

Ukrainske styrker har fått nytt militært utstyr å bruke i krigen. Det har imidlertid en litt annerledes funksjon enn andre våpen som tidligere har blitt sendt til det krigsherjede landet.

USA har nemlig sendt utstyr som skal etterlikne militære angrep, slik at de kan bruke dem til å lure russiske styrker, skriver det amerikanske flymagasinet Aviation Week.

Utstyret, omtalt som «threat emitters» av det amerikanske forsvaret, brukes i utgangspunktet til å trene opp piloter ved å etterlikne signaler som sendes ut av ulike våpensystemer slik at de kan trene på sin respons.

Replikerer missiler

Ukrainske styrker vil trolig ikke bruke disse til å trening av piloter, men til å avlede russiske piloter og gjøre deres sensorer mindre pålitelige. Det skjer ved å sende signaler som lurer dem til å tro at de er under angrep, skriver Aviation Week videre.

Utstyret kan replikere både missiler og fly, og omtales som en billig, innovativ måte å komplisere luftbildet for Russland ytterligere.

Det er øverstkommanderende for USAs luftforsvar (USAF), general Charles Q. Brown, som overfor flymagasinet bekrefter at utstyret nå er på vei til Ukraina.

LEVERANSE: USA planlegger å sende luftvernsystemet Patriot til Ukraina. Årets viktigste julegave, sier oberstløytnant Geir Hågen Karlsen. Vis mer

Uten strøm og vann

Russland har utført flere omfattende missilangrep mot Ukraina i løpet av det siste året.

Fredag 16. desember ble blant annet strømnettet og vannforsyningen i flere deler av Ukraina rammet av et angrep. Store deler av landet er uten strøm og vann som følge av angrepene.

Russland skal da ha avfyrt over 70 missiler mot flere store byer. Angrepet ble av en talsperson i det russiske forsvaret omtalt som et av de største angrepene så langt i krigen.

- Det er bare noen dager igjen av dette året. Vi må være oppmerksomme på at vår fiende vil prøve å gjøre denne tida mørk og vanskelig for oss, skrev Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj på Telegram søndag.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer