Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kan man drikke øl som har blitt utsatt for et atombombe-angrep?

Det har amerikanske myndigheter forsket på.

ATOMBOMBE: Dette bildet er tatt fra en prøvesprengning i 1953 i Nevada i USA. Bomben hadde en kraft på 23 kilotonn. 

Foto: National Nuclear Security Administration / Nevada Site Office
ATOMBOMBE: Dette bildet er tatt fra en prøvesprengning i 1953 i Nevada i USA. Bomben hadde en kraft på 23 kilotonn. Foto: National Nuclear Security Administration / Nevada Site Office Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hvis du lurer på om du kan drikke øl som har blitt utsatt for et atombombe-angrep, trenger du ikke lete lenger.

Dokumenter fra offisielle myndigheter i USA viser at dette allerede har blitt testet ut, skriver National Public Radio.

Studiet ble utført i 1957 og ble kalt «effekten av en atombombe-eksplosjon nær kommersielt pakkede drikkevarer», oppfinnsomt nok.

Året før hadde myndighetene prøvesprengt to bomber i Nevada.

To bomber Den ene bomben hadde en sprengkraft på rundt 20 kilotonn og den andre på 30 kilotonn.

Flasker og øl-bokser ble lagt rundt sprengningsområdet. Noen ble lagt relativt nære bomben, mens andre ble plassert lenger unna. Noen ble gravd ned i sanden, andre ikke.

Den nærmeste ølflaska ble lagt 321 meter unna bomben.

Forskerne ble overrasket over at de fleste boksene og flaskene overlevde eksplosjonen.

Radioaktivt øl Spørsmålet de da stilte seg, var om ølen hadde blitt radioaktiv.

Det hadde den. I hvert fall den ølen som lå nærmest bomba. Men det var snakk om relativt lave verdier.

Det ble konkludert med at det var forsvarlig å drikke i nødstilfeller.

Det vil ikke skade deg på kort sikt, i hvert fall.

Smaken Men hva med smaken? Kan man fortsatt nyte en øl som har blitt utsatt for radioaktiv stråling?

Forskerne gjennomførte smakstester for å komme til bunns i dette.

Det ble konkludert med at det var kun den ølen som lå nærmest bomba som hadde fått vesentlig endret smak. Disse ble vurdert som «akseptable», men det skal visstnok ikke ha smakt så godt som forsøkspersonene sannsynligvis håpet på.

Så hvis vi skal dra noen konklusjon ut fra denne forskningen, må det være: Hvis du er så heldig at du overlever et atombombe-angrep kan du på kort sikt gjerne feire med noen øl, men du må ikke nødvendigvis forvente at det smaker veldig godt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media