Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kan man få bedre skoler ved å betale elevene?

New Yorks ordfører Michael Bloomberg har startet et prosjekt der elever fra barneskolen belønnes med penger hvis de oppnår gode faglige resultater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I New York har et pilotprosjekt der flere av byens barneskoler har begynt å gi finansielle belønninger til pliktoppfyllende og dyktige elever, skapt debatt. Prosjektet ble initiert av borgermester Michael Bloomberg i høst, og i første omgang er det opp til skolene selv om de ønsker å delta.

Ved å levere inn diverse standardiserte tester blir studentene vurdert ut fra progresjon og resultat, og belønnet deretter. Elever helt ned til 9 år kan tjene nærmere 300 kroner per leverte prøve. Til sammen kan ungene tjene flere tusen kroner i løpet av et semester.

«Jo mer samfunnet omfavner ideen om at ingen vil gjøre noen ting godt eller riktig uten at de får betalt for det, desto mindre vil folk gjøre ting riktig så lenge det ikke betaler seg», skrev psykologiprofessoren Barry Schwartz i New York Times da forslaget ble introdusert. Han mener den nye trenden skaper det han kaller «Bonus Babies».

Milliardæren og forretningsmannen Bloombergs idé er ikke enestående i USA. I andre byer og delstater har man forsøkt seg med belønninger i form av McDonald’s-måltider og gavekort. Baltimore har så godt som kopiert New Yorkmodellen.

På mange hardt belastede skoler i den amerikanske metropolen finnes det en kultur blant elevene der det å være skoleflink er sosialt stigmatiserende. Noe av poenget med den nye ordningen er å gjøre det kult å være god på skolen. Hjernen bak prosjektet i New York er en økonomiprofessor fra Harvard:

«Jeg sier ikke at dette kommer til å fikse alt, men jeg hevder det er verdt et forsøk. Vi trenger å gi en ny tenning til utdanningssystemet», uttalte Roland G. Fryer nylig til New York Times.

Det er også holdningen blant rektorene som har valgt å delta i forsøket. «I utgangspunktet ønsket jeg ikke å koble pengebelønning med akademisk suksess. Men vi sier jo at vi vil gjøre alt som trengs for å få bedre skoler. Så hvis dette er svaret, ønsker jeg å være med på det», forklarte rektor Barbara Slatin til samme avis.

 BLAR OPP:  New Yorks ordfører Michael Bloomberg tror elevene presterer bedre hvis de får betalt for det. AFP PHOTO/ DON EMMERT
BLAR OPP: New Yorks ordfører Michael Bloomberg tror elevene presterer bedre hvis de får betalt for det. AFP PHOTO/ DON EMMERT Vis mer
image: Kan man få bedre skoler ved å betale elevene?
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media