Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kan måtte angripe sitt eget land

Den amerikanske kapteinen om bord på hangarskipet som er stasjonert utenfor Iran, vokste selv opp i landet.

PÅ BRUA: Kavon Hakimzadeh tok over kommandoen på «USS Harry S. Truman» i fjor sommer. Foto: U.S. Navy / Kaysee Lohmann
PÅ BRUA: Kavon Hakimzadeh tok over kommandoen på «USS Harry S. Truman» i fjor sommer. Foto: U.S. Navy / Kaysee Lohmann Vis mer

Den amerikanske marinen er i høy beredskap etter droneangrepet som drepte general Qasem Soleimani, og Irans svar med missilangrepet mot to av basene til den USA-ledede militærkoalisjonen i Irak.

Hangarskipet «Harry S. Truman» er nå blant annet stasjonert i Persiabukta.

SKYTES UT: Jagerfly av typen F-18 Super Hornet blir skutt ut fra hangarskipet med katapult.. Foto: Lorenzo J. Burleson / US Navy / REX / NTB scanpix
SKYTES UT: Jagerfly av typen F-18 Super Hornet blir skutt ut fra hangarskipet med katapult.. Foto: Lorenzo J. Burleson / US Navy / REX / NTB scanpix Vis mer

Flyktet som 11-åring

Kapteinen om bord, Kavon Hakimzadeh, er en mann med en spesiell historie. Han bodde nemlig i Iran sammen med familien sin, fram til de måtte flykte fra landet i 1979, da Hakimzadeh var 11 år gammel, skriver New York Times.

Hvis konflikten eskalerer, kan kapteinen, som gjerne bare kalles «Hak», få ordre om å angripe sitt gamle hjemland.

DREPT: Natt til fredag 3. januar kom meldinga om at den mektige iranske militærlederen Qassem Soleimani er drept i et flyangrep. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Som en liten by

I så fall har han litt av hvert å spille på.

Hangarskipet han har ansvar for er 333 meter langt, og mannskapet om bord beskriver det selv som en flytende by, med en atomreaktor som hjerte og 5400 soldater og rundt 60 fly og helikoptre om bord, skrev NTB da det deltok i NATOs store militærøvelse Trident Juncture utenfor kysten av Norge i 2018.

STOR SOM EN BY: «USS Harry S. Truman» har plass til 5400 soldater. Foto: NTB scanpix / AP
STOR SOM EN BY: «USS Harry S. Truman» har plass til 5400 soldater. Foto: NTB scanpix / AP Vis mer

NATO-sjef Jens Stoltenberg besøkte skipet den gang, sammen med general Curtis M. Scaparrotti, NATOs militære øverstkommanderende.

- Det er dette som holder oss trygge, sa NATO-sjef Jens Stoltenberg den gang.

Støttes av familien

Denne gangen er det ingen øvelse for Kavon Hakimzadeh og de andre om bord. Kapteinen vervet seg til marinen i 1987. Han steg raskt i gradene, og i august 2019 tok han over kommandoen over skipet.

I et intervju med The Virginian-Pilot sa han da at bakgrunnen hans som innvandrer fra Iran var en del av grunnen til at han vervet seg i utgangspunktet.

- Landet var i kaos, det var revolusjon. For en 11-åring var det traumatisk, livet endret seg totalt. Jeg tror det som skjedde er en av grunnene til at jeg valgte dette yrket, sa han den gang.

TIL TJENESTE: Kaptein «Hak» serverte mannskapet om bord «USS John C. Stennis» i forbindelse med thanksgiving i 2015. Foto: U.S. Navy /Neil Grim
TIL TJENESTE: Kaptein «Hak» serverte mannskapet om bord «USS John C. Stennis» i forbindelse med thanksgiving i 2015. Foto: U.S. Navy /Neil Grim Vis mer

Han sa at han ønsket å «gi noe tilbake» til sitt nye hjemland (han ble faktisk født i USA, faren er amerikansk og moren iransk, og de flyttet til Iran igjen da han var baby). Han sier familien har støttet valget hans-

- De har sett alternativet. De har gitt meg sterk støtte.

Allerede i fjor sommer var «Hak» klar over at skipet kunne bli sendt til Midtøsten.

- Jeg er ikke spesielt nervøs personlig for det. Jeg har tjenestegjort i det området flere ganger tidligere, sa han.

Norske soldater uskadd

På basen som ble angrepet natt til onsdag, tjenestegjør det for øvrig 70 norske soldater. Ingen av de ble skadet i angrepet.

- Det går etter forholdene bra med dem. De er ved godt mot, sa pressetalsmann ved Forsvarets operative hovedkvarter, Brynjar Stordal til Dagbladet.

Ifølge Pentagon ble militærbasene truffet av ballistiske missiler, avfyrt fra Iran. Ingen skal ifølge USA ha kommet til skade, mens Iran på sin side hevdet at 80 amerikanske soldater var drept.

Iraks statsminister Adil Abdul-Mahdi sa i en uttalelse, gjengitt av Sky News, at Iran varslet ham om angrepet på forhånd. Den danske professoren Peter Viggo Jakobsen ved det danske forsvarsakademiet mener det begrensede iranske angrepet viser at Iran ikke ønsker en eskalering av konflikten med USA.

- Det var et veldig avmålt angrep som var mildere enn det jeg hadde forventet. Hvis det blir med dette har amerikanerne sluppet utrolig billig unna, sa Jakobsen til danske TV2.