Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kan måtte betale tilbake statsstøtte

Human Rights Service har fått mer enn 10 millioner av norske myndigheter. Nå kommer en rapport som truer støtten.

I FARE: Integrerings- og mangfoldsdirektoratet diskuterer hvorvidt Hege Storhaug og Human Rights Service(HRS) har gjort noe galt i krangelen med sin tidligere ansatte, debattant og forfatter Amal Aden.  Storhaug kaller påstandene fra Aden for grunnløst tøv. 
Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
I FARE: Integrerings- og mangfoldsdirektoratet diskuterer hvorvidt Hege Storhaug og Human Rights Service(HRS) har gjort noe galt i krangelen med sin tidligere ansatte, debattant og forfatter Amal Aden. Storhaug kaller påstandene fra Aden for grunnløst tøv. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Den omstridte menneskerettighets- organisasjonen Human Rights Service (HRS) risikerer både å miste millioner i statsstøtte, og å måtte betale tilbake store beløp, når en rapport om HRS snart legges fram.

I fjor sommer kom det fram at forfatter og aktivist Amal Aden, som i en periode var ansatt i HRS, sendte en rapport til Arbeids- og inkluderingsdepartementet med grove anklaget mot organisasjonen.

Siden den gang har analyse- og tilskuddsavdelingen i Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) undersøkt påstandene. De er ansvarlig for organisasjonens statsstøtte. Rapporten er varslet denne uka, men etter det Dagbladet erfarer har man ennå ikke kommet til en endelig beslutning.

Kan få millionregningSpørsmålet er om organisasjonen som siden 2002 har preget norsk integreringsdebatt, og til sammen har mottatt mer enn ti millioner kroner i statsstøtte, må betale tilbake betydelige beløp.

Det er ett av tre alternativer. De andre to er frikjennelse og bortfall av framtidig tilskudd.

I 2009 fikk organisasjonen 1,8 millioner kroner fra staten til sitt arbeid.

Fungerende informasjonssjef i IMDi, Alexandra Tufteland, vil ikke kommentere saken på dette tidspunkt.

- Saken ikke ferdigbehandlet hos IMDi, og jeg kan derfor jeg kommentere spørsmålene dine angående vår vurdering av saken, sier hun til Dagbladet.

De vil heller ikke kommentere sanksjonsmulighetene IMDi har overfor organisasjonen.

ANMELDTE:  Den norsksomaliske forfatteren Amal Aden leverte i juli i fjor inn anmeldelse av HRS på politistasjonen i Hønefoss. Anmeldelsen ble seinere henlagt.   Foto: Nina Hansen, Dagbladet
ANMELDTE: Den norsksomaliske forfatteren Amal Aden leverte i juli i fjor inn anmeldelse av HRS på politistasjonen i Hønefoss. Anmeldelsen ble seinere henlagt. Foto: Nina Hansen, Dagbladet Vis mer

Bitter stridNorsk-somaliske Amal Aden, som i 2008 fikk oppmerksomhet rundt boka «Se oss», om kvinner i det norsksomaliske innvandrermiljøet, har havnet i en bitter strid med HRS. Hun har hevdet både i møter med Arbeids- og inkluderingsdepartementet, og i brevs form, at daglig leder Rita Karlsen har tatt skjulte opptak av henne, at HRS hadde presset henne og satt ut rykter om henne.

Aden håper nå at HRS vil miste støtten.

- Jeg håper på rettferdighet, og det er at de mister støtten, sier Amal Aden til Dagbladet.

- Mener du de også bør måtte tilbakebetale tidligere støtte?

- Det har jeg ikke tenkt på, men de skal ikke kunne drive ulovlig, sier Aden.

Rita Karlsen i HRS innrømmet å ha tatt skjulte opptak av ett møte og to telefonsamtaler hun hadde med Aden, men hevder disse er lovlige. Karlsen og informasjonsleder Hege Storhaug avviser de andre anklagene fra Aden.

KritikkRapporten IMDi skal legge fram inneholder en juridisk vurdering av lovlighet og etikk ved HRS' lydbåndopptak av møter med Aden. Vurderingen er gjort av Christine Ask Ottesen i Datatilsynet og professor Henning Jakhelln ved juridisk fakultet, Universitetet i Oslo. Ifølge Aftenposten, som hevder å ha sett den foreløpige rapporten, konkluderer de med at opptaket av Aden er uakseptabelt.

Juristene sier ifølge Aftenposten at opptakene ikke rammes av straffeloven, da de som tok opp samtalene deltok selv. De to mener likevel det er gode grunner til å se på opptakene som lovstridige etter arbeidsmiljøloven og personopplysningsloven.

Ingen kommentarIMDis gjennomgang forholder seg bare til de konkrete anklagene fra Amal Aden. Etter at Dagbladet og Klassekampen i fjor sommer skrev om anklagene mot organisasjonen, krevde flere politikere en fullstendig gjennomgang av HRS' virksomhet helt fra oppstarten i 2002, uten at det har skjedd. Også HRS selv har ønsket en slik gjennomgang velkommen.

Verken Hege Storhaug eller Rita Karlsen besvarte verken mandag eller i går Dagbladets henvendelser på telefon, sms og epost, men advokat John Christian Elden sier de ikke frykter rapporten.

- Min klient frykter på ingen måte rapporten, forutsatt at den har forholdt seg til fakta. Rapporten skal være et svar på en henvendelse fra en tidligere ansatt, og der de fremsatte anklager er tilbakevist en for en blant annet ved fremlagte lydopptak av utspill fra den ansatte

Lovlige opptakAdvokaten avviser at opptakene er ulovlige.

- Opptakene er lovlige, og må fremlegges som svar på uriktige påstander. Jeg legger derfor til grunn at IMDi vil bygge rapporten på det beviste faktum og lete etter sannheten, og slik sett måtte «frifinne» HRS.

Elden ser det ikke som mulig at organisasjonen vil kunne bli straffet økonomisk.

- Det er selvsagt ingen grunn til å straffe HRS for å tilbakevise uriktige anklager som er fremsatt mot dem, og jeg legger til grunn at ingen politiker med sunn fornuft og et sunt forhold til sannheten vil la dette innvirke på noen statsstøtte

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!