Ap-krisa:

Kan miste halve Nord-Norge

Trygve Slagsvold Vedum sier Senterpartiet forsøkte å advare mot linja som kan gi Ap-mannefall i nord. Helga Pedersen frykter piffen skal forsvinne fra partiet. - Vi har en jobb å gjøre, sier Jonas Gahr Støre.

MISFORNRØYD: Jonas Gahr Støre er ikke fornøyd med de siste valgmålingene. Video: Steinar Suvatne Vis mer
Publisert

Dagbladets beregninger av meningsmålingene i januar viser at Arbeiderpartiet kan miste halvparten av sine representanter fra Nord-Norge etter valget i september.

Valgekspert Bernt Aardal har bistått Dagbladet med beregningene.

I dag har Arbeiderpartiet seks representanter fra Nordland, Troms og Finnmark. Det er i seg selv lavt: Ap har i snitt hatt 7,6 stortingsrepresentanter fra Nord-Norge de siste fem stortingsperiodene.

Men dersom snittmålingene for januar står seg til valgresultatet, vil partiet bare få tre representanter fra Nordland, Troms og Finnmark - én fra hver valgkrets.

- Har en jobb å gjøre

Aardal understreker at mandatberegning er mer usikkert på fylkesnivå enn på nasjonalt nivå.

- Vi har en jobb å gjøre med å løfte fram vanlige folks interesser, etter åtte år med en høyreregjering som har gitt mest til de på toppen. Alle som ønsker en ny regjering peker på Arbeiderpartiet, og vår jobb er nå å styrke vår oppslutning og støtte fra alle de som sier vurderer å stemme på oss, men ikke har bestemt seg. Vi skal vise at vi har best politikk for arbeid til alle, trygge tilbud innen skole, sykehus og eldreomsorg i hele landet, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til Dagbladet.

Så langt i januar er gjennomsnittet for Arbeiderpartiet 20,1 prosent oppslutning, ifølge Pollofpolls.

Frykter å miste piffen

Tidligere Ap-statsråd og nestleder Helga Pedersen sier Arbeiderpartiets største trussel nå er at entusiasmen skal forsvinne før valget.

I så fall er det gjerne slik at nasjonale trender forsterkes i de nordligste fylkene, ifølge Pedersen.

- Min erfaring er at de nasjonale trendene slår ekstra sterkt ut i Nord-Norge. I Finnmark har det vært perioder der SV og Frp har gjort det bra nasjonalt der de har ligget over 30 prosent oppslutning. Sånn er det for Arbeiderpartiet også - når Ap gjør gode valg nasjonalt, gjør vi knallvalg i Finnmark. Når vi gjør dårlige valg, går det enda dårligere i nord, forklarer Tana-ordfører Pedersen.

På spørsmål om hva som har gått galt for Arbeiderpartiet i Nord-Norge, sier Pedersen følgende:

- Jeg har ikke lyst til å grave meg ned i alt som har gått galt. Vi har brukt fryktelig mye tid på det. Jeg tror den største trusselen for Arbeiderpartiet er at vi mister piffen og selvtilliten. Jeg mener på ingen måte vi skal ta lett på målingene vi ser nå, det er rett og slett noe dritt, men ting kan snu og det kan snu fort. Vi må først og fremst fokusere på at vi vil vinne valget og legge opp ordbruken etter det.

- Det var tilløp til lederdiskusjon etter måling på 17-tallet forrige uke. Er det noe grunnlag for det?

- Det er naturlig at man blir frustrert og sint når man ser drittmålinger, men det siste vi trenger nå er lederdiskusjoner, svarteperspill og at vi bruker kreftene internt mot hverandre i stedet for å ta konfrontasjonene med Frp og Høyre, advarer Pedersen.

Ap-kompromisser får skylda

I takt med Arbeiderpartiets motgang i nord, har Senterpartiet opplevd enorm framgang.

Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum peker på en rekke saker hvor han mener Arbeiderpartiets kompromisslinje har skadet partiets oppslutning i nord.

- Arbeiderpartiet var med på kompromisser med regjeringen på sammenslåing av universiteter, da helikoptre ble flyttet fra Bardufoss, og da basen på Andøya ble vedtatt nedlagt. Senterpartiet advarte mot alt dette, fordi vi vet det vil bidra til sentralisering.

Vedum peker på at også Høyre og Frp sliter i nord - og at rekke tidligere førstekandidater har mislykkes i forsøket på fornyet listetoppstatus.

- Senterpartiet advarte tydelig mot kompromissene Arbeiderpartiet inngikk med regjeringen. Mange nord i landet har opplevd regjeringens sentralisering på kroppen. De føler seg oversett, overprøvd og overkjørt av makta, sier Vedum til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer