Kan miste lisensen

Men Jon Sudbøs kone, som også jobbet med jukserapporten, går fri. Ytterligere fem forskere ved samme sykehus slipper også unna.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Helsemyndighetene skal vurdere å inndra den skandaleombruste kreftforskeren Jon Sudbøs tillatelse til å drive som lege og tannlege.

Det er den praktiske konsekvensen av at fylkeslegen i Oslo og Akershus onsdag har åpnet tilsynssak mot mannen som har innrømmet at han har jukset en hel verden med oppdiktede forskningsdata om kreft i munnhulen. Det er Statens Helsetilsyn som tar den endelige avgjørelsen etter råd fra Fylkeslegen i Oslo og Akershus.

Fylkeslegen starter også tilsynssak mot Sudbøs arbeidsgiver Rikshospitalet-Radiumhospitalet, men ikke mot medforfatterne til Jon Sudbøs forskningsartikkel i prestisjetidsskriftet The Lancet, melder VG Nett og TV 2 Nettavisen.

13 medforfattere

Ialt 13 medforfattere sto bak Sudbøs siste forskning, som ble publisert 15. oktober i fjor og nå trukket tilbake. Blant medforfatterne er Sudbøs kone Wanja Kildal og tvillingbroren Asle Sudbø. Broren er professor ved NTNU i Trondheim, mens Kildal jobber som forsker ved samme institusjon som sin mann - på Radiumhospitalet.

Ifølge Aftenposten har Jon Sudbøs kone \'bidratt i diskusjonene og skrivingen av artikkelen\', som konkluderte med at endel smertestillende og betennelsesdempende medisiner i gruppen NSAID gir overdødelighet av hjerte- og karsykdommer - selv om de kan hjelpe pasienter med kreft i munnhulen.

Sudbøs konklusjon vakte stor oppmerksomhet i medisinske kretser fordi ingen annen forskning hadde kommet til samme resultat. Seinere har Sudbø innrømmet at forskningen var en fabrikert bløff. Han hadde diktet opp flere hundre pasienter.

- Vi har fortsatt ingen mistanke om at verken Wanja Kildal eller noen av de andre medforfatterne til Sudbøs forskning har gjort noe galt, sier strategidirektør Stein Vaaler ved Rikshospitalet-Radiumhospitalet til Dagbladet.no.

JUKSET MED FAKTA:  Forsker Jon Sudbø. Foto: SCANPIX
JUKSET MED FAKTA: Forsker Jon Sudbø. Foto: SCANPIX Vis mer

Jobbet sammen i flere prosjekter

Ekteparet Sudbø/Kildal har også samarbeidet tett om forskningsprosjekter før artikkelen som redaktøren i The Lancet har karakterisert som \'verdens verste forskerjuks\'.

Ifølge Radiumhospitalets egen hjemmeside sto Jon Sudbø og Wanja sammen om tre kreftforskningsprosjekter som ble lagt fram i 2004.

Jon Sudbø ble sykmeldt sist torsdag og har siden ikke vært på sitt overlegekontor ved kreftavdelingen på Rikshospitalet. Strategidirektør Vaaler sier at sykehusledelsen ikke har pratet med Sudbø siden avsløringen kom før helgen, men at han har jevnlig kontakt med sine foresatte ved kreftavdelingen.

Vaaler har heller ikke hørt om noen av medforfatterne til skandaleartikkelen er sykmeldt eller jobber med noe annet enn de ellers gjør siden forskningsjukset ble kjent.

Sju av de 13 medforfatterne jobber ved norske sykehus og forskningsinstitusjoner. Ifølge Aftenposten har seks av de sju tilhold ved Rikshospitalet-Radiumhospitalet. Den sjuende er professor Asle Sudbø ved NTNU i Trondheim, Jon Sudbøs tvillingbror.

Slik beskriver Aftenposten hans rolle i forskerskandalen: \'Bidro til drøftelsene og i skrivingen av artikkelen. Skaffet finansiering til studiet.\' Forskningsdirektør Astrid Lægreid ved NTNU sa i helgen at hun ikke har noen grunn til å tro at professor Asle Sudbø har visst at han var med på juks.

Fem av de 13 medforfatterne jobber ved forskningsinstitusjoner i USA, og \'sistemann\' er en finsk lege ved Universitetssykehuset i Helsingfors.

<B>SJU JOBBET HER: Totalt sju av forskerne bak jukserapporten jobber ved Rikshospitalet/Radiumhospitalet.
INGEN MISTANKE MOT DE ANDRE FORSKERNE: Strategidirektør Stein Vaaler ved Rikshospitalet/ Radiumhospitalet.