Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kan miste retten til snus-salg

Kioskene skal straffes for å selge tobakk til mindreårige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge helseminister Ansgar Gabrielsen (H) skal det innføres en ordning som gjør at det blir vanskeligere å omgå loven. Det er forbudt å selge tobakk til personer under 18 år. I dag er det ingen kontroll av tobakkssalg til mindreårige, slik det er ved ølsalg.

- Vi vil gå til Stortinget for å få hjemmel til å utøve kontroll med salg av tobakk, men foreløpig er det ikke bestemt hvem som skal kontrollere salget, kommunene eller Mattilsynet, sier Gabrielsen til NTB.

Han mener det ikke er nødvendig med en egen bevillingsordning for salg av tobakk, men at det holder at selger er registrert i momsregisteret i Brønnøysund.

- Det viktigste er at vi får en ordning som gjør at forhandleren kan miste retten til å selge tobakk hvis vedkommende selger slike varer til mindreårige, slik det er ved salg av øl til personer under 18 år, sier helseministeren.

Bevillingsordning

Det eneste som kan sette en stopper for salg av tobakk til mindreårige er å innføre en bevillingsordning, mener tobakksforskerne Karl Erik Lund og Jostein Riise ved Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRIUS).

Overfor Dagsavisen slår forskerne slår fast at lisensiering av forhandlere, med fare for tap av bevilling ved salg av tobakk til mindreårige, er det eneste virkemidlet som kan sikre at aldersgrensen på 18 år overholdes.

Flere måter

Ifølge helseminister Ansgar Gabrielsen er premissene for å selge tobakk ikke endelig avklart.

- Her kan man tenke seg flere forordninger, men det viktigste er at man mister retten til å selge tobakk hvis ikke reglene følges på samme måten som for salg av øl, sier Gabrielsen.

Det er i dag ingen kontroll av tobakksalget, og dermed heller ingen mulighet for straffereaksjoner.

- I utgangspunktet har butikkeieren selv ansvaret for å se til at det ikke foregår salg til personer under 18 år, sier Kari Huseby, avdelingsleder for avdeling tobakk i Sosial- og helsedirektoratet, til Dagsavisen.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media