KONTROLL: Arbeidstilsynet  og politiet aksjonerte mot RenoNorden på regionalkontoret på Romsås mandag morgen. Her sjekkes arbeidernes id-papirer. Foto: Bjørn Langsem/DAGBLADET.
KONTROLL: Arbeidstilsynet og politiet aksjonerte mot RenoNorden på regionalkontoret på Romsås mandag morgen. Her sjekkes arbeidernes id-papirer. Foto: Bjørn Langsem/DAGBLADET.Vis mer

- Kan miste søppelkontrakter

Gårsdagens razzia mot søppelgiganten RenoNorden kan får store konsekvenser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Arbeidstilsynet og politiets razzia mot flere av RenoNordens lokaler i går morges har blitt lagt merke til blant kundene, som regner med at alle kort legges på bordet.

- Vårt navn RenoNorden betjener rundt 100 kommuner og 1,7 millioner nordmenn i hele Sør-Norge.

- Vi er helt avhengig av å ha et godt omdømme og god tillit blant innbyggerne. Søppeltømmingen gjøres jo i vårt navn og folk oppfatter det som at det er vår tjeneste, sier markedssjef i Indre Østfold Renovasjon (IØR), Ola Spakmo, til Dagbladet.

I likhet med mange andre av RenoNordens kunder er IØR et interkommunalt foretak. Kontraktene er i mangemillionersklassen og bestemmes ved anbud der flere selskaper deltar om å tilby tjenesten.

- Kan utfallet av granskingen avgjøre kundeforholdet?

- Selvsagt. Det kan medføre at kontrakten om søppelhåndtering brytes. Men de er uskyldige inntill det motsatte er bevist, det er viktig å understreke, sier Spakmo.

Dersom Arbeidstilsynet finner lovbrudd i andre deler av landet enn Østfold vil det likevel være avgjørende.

- Har de gjort noe galt i et annet fylke, men ikke hos oss, så vil det ha en konsekvens her uansett. Dersom sosial dumping kan gjøres innenfor loven og det har skjedd, vil vi ta det opp med RenoNorden, understreker Spakmo.

Billigst RenoNorden var billigst i to anbudsrunder der IØR utlyste søppelkjøring av husholdningsavfall.

Styreleder og deleier i RenoNorden, Svein Morten Sørensen, avviser overfor Dagbladet alle anklager mot selskapet fra tidligere ansatte om underbetaling, uverdige boforhold og oppsigelser ved arbeidsrelaterte skade

HENTER HER: Over vises hvilke kommuner REnoNorden har kontrakter for henting av avfall i. Navnet på steder er kontorer. Hovedkontoret ligger i Sørum kommune. Grafikk: Nyhetsgrafikk
HENTER HER: Over vises hvilke kommuner REnoNorden har kontrakter for henting av avfall i. Navnet på steder er kontorer. Hovedkontoret ligger i Sørum kommune. Grafikk: Nyhetsgrafikk Vis mer

- Jeg kjenner ikke igjen RenoNorden i disse beskyldningene. Vi har tatt mål av oss om å være en mønsterbedrift i ansettelsen av utenlandske arbeidere, sier Sørensen til Dagbladet.

- Vi har satt vår ære i de skal ha samme lønn, arbeidsforhold, rutestrukturer som norske ansatte. Og lønna har ligget langt over tarifflønn, sier Sørensen.

Arbeidsmiljøloven Arbeidstilsynet sier til Dagbladet at de i etterkant av razziaen sjekker kontrakter, lønnsslipper, timelister og overtidsbetaling, for å kontrollere om det er samsvar mellom det som er oppgitt til myndighetene og faktiske lønnsslipper og arbeidsavtaler.

- Vi skal også sjekke ut påstander som er kommet til Arbeidstilsynet om brudd på arbeidsmiljøloven og andre lover, sier Eriksen.

Styreleder Sørensen avviser at han har fått henvendelser om dårlige arbeidsforhold.

- Vi har aldri fått noen slike påstander lagt på bordet hos oss. Og kontakter du de lokale tillitsvalgte, så er jeg hundre prosent sikker på at dere vil får en annen historie enn det de tidligere ansatte forteller, slår Sørensen fast.

- Ansatte rapporterte RenoNorden-ansatte som er tillitsvalgte i Norsk Transportarbeiderforbund (NTF) har rapportert om flere alvorlige forhold i avfallselskapet RenoNorden.

- Vi har fått inn flere rapporter om forhold i RenoNorden som tyder på at ikke alt er helt i orden i dette selskapet, sier forbundssekretær Jann Arthur Næss i Norsk Transportarbeiderforbund.

- Vi vurderte opplysningene vi fikk om RenoNorden som så alvorlige at vi kontaktet Arbeidstilsynet. I et møte la vi fram de rapportene vi hadde fått inn fra tillitsvalgte flere steder i landet, sier Næss.

AVVISER: Styreleder i RenoNorden Svein Morten Sørensen avviser at han er blitt varslet om det tidligere ansatte mener var elendige arbeidsforhold i bedriften. Foto: Øyvind Elvsborg
AVVISER: Styreleder i RenoNorden Svein Morten Sørensen avviser at han er blitt varslet om det tidligere ansatte mener var elendige arbeidsforhold i bedriften. Foto: Øyvind Elvsborg Vis mer

Han sier han også vært i kontakt med personalsjefen i RenoNorden for å stille spørsmål om virksomheten. Hun henviser Dagbladet til konsernsjef Svein Tore Aurland.

Kommenterer ikke - Jeg kommenterer ikke personalsaker, svarer Aurland.

Han ville i går kveld ikke ta stilling til noen av anklagene som er kommet mot selskapet.

- Dere vil vente med å ta stilling til om anklagene kan stemme til dere ser hva Arbeidstilsynet finner ut?

- Jeg avventer rapporten, ja.

- Truet med sparken Leder for NTF i Vestfold og Telemark, Ole Einar Adamsrød, sier at ansatte i RenoNorden er blitt truet med sparken dersom de valgte å organisere seg.

- For et par år siden hadde vi sju eller åtte ansatte fra Øst-Europa som organiserte seg hos oss, men de trakk medlemsskapet etter at ledelsen i selskapet truet dem med sparken, sier Adamsrød til Dagbladet.

Avventer Også i det kommunalt eide selskapet MOVAR imøtesees Arbeidstilsynets rapport.

- Vi ønsker ikke å ha kontrakter med selskaper som driver med sosial dumping, men det er jo ikke påvist at RenoNorden driver med det, sier administrerende direktør Erling Berg.

Rekordoverskudd RenoNorden hadde i 2009 380 millioner i inntekter og et årsresultat på nesten 54 millioner, det beste i selskapets historie. Samtidig økte selskapets samlede gjeld kraftig, til 341 millioner kroner.

GRANSKES: Her er bilene fra anlegget til  RenoNorden på Romsås. Foto: Bjørn Langsem/DAGBLADET.
GRANSKES: Her er bilene fra anlegget til RenoNorden på Romsås. Foto: Bjørn Langsem/DAGBLADET. Vis mer
GRANSKER: Inspektør Øystein Eriksen i Arbeidstilsynet aksjonerte mot RenoNorden  på regionalkontoret på Romsås mandag morgen. Foto: Bjørn Langsem/DAGBLADET.
GRANSKER: Inspektør Øystein Eriksen i Arbeidstilsynet aksjonerte mot RenoNorden på regionalkontoret på Romsås mandag morgen. Foto: Bjørn Langsem/DAGBLADET. Vis mer